A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Обережно, спека! Профілактика сонячних і теплових ударів

Дата: 02.07.2019 13:59
Кількість переглядів: 1907

Фото без опису

Обережно, спека! Профілактика сонячних і теплових ударів

Спекотне літо несе з собою не тільки море радощів, але і масу неприємних сюрпризів. Сонячні та теплові удари - одні з головних небезпек літнього сезону.

Сонячний удар виникає внаслідок тривалого перебування під прямими сонячними променями з непокритою головою. Симптоми сонячного удару такі: загальна слабкість, млявість, нудота, прискорений пульс і дихання, розширені зіниці.

При більш важкому ступені сонячного удару спостерігається також різка адинамія, оглушення, невпевненість рухів, сильний головний біль, сильна блювота, запаморочення стан, підвищення температури тіла до 39-40 ° С.

Також в деяких випадках сонячний удар може супроводжуватися сонячним опіком.

Такі симптоми - реакція організму на перегрів і зневоднення, адже в спеку посилюється потовиділення. Потерпілому від сонячного удару необхідно терміново надати першу медичну допомогу. В першу чергу потерпілого слід винести із зони перегріву і укласти в тіні. Викликати бригаду медиків.

Далі необхідно вжити заходів по охолодженню потерпілого : змочити холодною водою або зробити холодний компрес, звільнити від верхнього одягу. Якщо потерпілий знаходиться без свідомості необхідно дати йому понюхати ватку, змочену в нашатирному спирті.

У важких випадках сонячний удар може привести навіть до зупинки дихання. Тоді потерпілому обов'язково необхідно зробити штучне дихання .

Якщо потерпілий у свідомості, необхідно давати йому рясне пиття, щоб заповнити втрати рідини в організмі.

Сонячний опік, якщо він є у потерпілого, необхідно змастити вазеліном або будь-яким рослинним маслом.

Симптоми теплового удару багато в чому схожі на симптоми сонячного удару. Однак тепловий удар може статися не тільки на відкритому сонці, а й просто в жаркому, задушливому приміщенні, при виконанні важких фізичних робіт, тобто в умовах, що сприяють перегріву організму.

У разі теплового удару заходи надання допомоги також схожі на заходи допомоги при сонячному ударі. Потерпілому необхідно забезпечити приплив свіжого повітря, звільнити його від верхнього одягу, забезпечити охолодження. На голову потерпілого слід покласти холодний компрес або грілку з льодом.

Якщо потерпілий знаходиться в свідомості корисно дати йому міцний холодний чай або підсолену холодну воду - це допоможе відновити водний баланс в організмі.

При сильному головному болі або підвищеній температурі потерпілому необхідно дати болезаспокійливу і жарознижуючий засіб, наприклад, парацетамол.

Для профілактики сонячних і теплових ударів необхідно пам'ятати наступне :

виходячи на сонце, слід обов'язково захищати голову головним убором зі світлої легкої тканини; в спеку не слід одягати занадто щільний одяг, що заважає нормальному випаровуванню поту; не слід перебувати на сонці в години, коли воно особливо активно, тобто в період з 11 до 15 годин; харчуватися в спеку слід помірно, також не можна занадто багато пити; засмагати і приймати сонячні ванни слід не раніше, ніж через 1 годину після їжі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь