A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

ПАМ'ЯТКА   НАСЕЛЕННЮ.Раптовий обвал будівлі!

Дата: 18.02.2020 09:55
Кількість переглядів: 444

Фото без опису

        

РАПТОВЕ ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ РУЙНУВАННЯ БУДІВЛІ це надзвичайна ситуація, що виникає внаслідок помилок, допущених при проектуванні будівлі, відступі від проекту при веденні будівельних робіт, порушенні правил монтажу, при введенні в експлуатацію будівлі або окремих його частин зі значними недоробками, при порушенні правил експлуатації будівлі, а також внаслідок природної або техногенної надзвичайної ситуації.

 

ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНІ    ЗАХОДИ

Заздалегідь продумайте план дій у разі обвалення будівлі і ознайомте з ним всіх членів своєї родини. Роз'ясніть їм порядок дій при раптовому обваленні і правила надання домедичної допомоги.

 Обов'язково майте і зберігайте в доступному місці укомплектовану медичну аптечку і бажано вогнегасник. Отрутохімікати, легкозаймисті рідини та інші небезпечні речовини тримайте в надійному, добре ізольованому місці. Не допускайте знаходження в квартирі без потреби газових балонів. Знайте розташування електричних рубильників, магістральних газових і водопровідних кранів для екстреного відключення електрики, газу та води.

 При найменших ознаках витоку газу перекрийте його доступ до квартири, провітріть приміщення і повідомте в газову  службу за телефоном - 104. Категорично забороняється користуватися відкритими джерелами вогню, електричними і електропобутовими приладами до повного вивітрювання газу.

 Не захаращуйте коридори будівлі, сходові майданчики, аварійні і пожежні виходи сторонніми предметами. Тримайте у зручному місці документи, гроші, кишеньковий ліхтарик і запасні батарейки.

 

ЯК   ДІЯТИ    ПРИ    РАПТОВОМУ    ОБВАЛЕННІ   БУДІВЛІ

 

   Почувши вибух або виявивши, що будівля втрачає свою стійкість, постарайтеся щонайшвидше покинути її, узявши документи, гроші і предмети першої необхідності. Покидаючи приміщення, спускайтеся по сходах, а не на ліфті, оскільки він у будь-який момент може вийти з ладу. Присікайте паніку, тисняву в дверях при евакуації, зупиняйте тих, хто збирається стрибати з балконів і вікон з поверхів вище першого, а також через засклені вікна. Опинившись на вулиці, не стійте поблизу будівель, а перейдіть на відкритий простір.

Фото без опису 

Якщо Ви знаходитеся в будівлі, і при цьому відсутня можливість покинути її, то займіть найбезпечніше місце: отвори капітальних внутрішніх стін, кути, що утворені капітальними внутрішніми стінами, під балками каркаса. Якщо можливо, сховайтеся під стіл – він захистить Вас від падаючих предметів і уламків. Якщо з Вами діти, укрийте їх собою. Відкрийте двері з квартири, щоб забезпечити собі вихід у випадку необхідності. Не піддавайтеся паніці і зберігайте спокій, підбадьорюйте присутніх. Тримайтеся подалі від вікон, електроприладів, негайно відключіть воду, електрику і газ. Якщо виникла пожежа, відразу ж спробуйте загасити її. Використовуйте телефон лише для виклику представників органів правопорядку, пожежників, лікарів, рятувальників. Не виходьте на балкон. Не користуйтеся сірниками, тому що може існувати небезпека витоку газу.

 

                                             ЯК   ДІЯТИ   В   ЗАВАЛІ

Фото без опису

 

   Дихайте глибоко, не піддавайтеся паніці і не падайте духом, зосереджуйтесь на найважливішому, намагайтеся вижити за будь-яку ціну, вірте, що допомога прийде обов'язково. По можливості надайте собі  домедичну допомогу. Спробуйте пристосуватися до обстановки і  пошукати можливий вихід. Постарайтеся визначити, де Ви знаходитеся, чи немає поряд інших людей, слухайте, подайте голос.

 

    Пам'ятаєте! Людина здатна витримати спрагу і голод тривалий час, якщо марно не витрачати енергію. Пошукайте в кишенях або поблизу предмети, які могли б допомогти подати світлові або звукові сигнали (наприклад, ліхтарик, люстерко, а також металеві предмети, якими можна постукати по трубі або стіні і тим самим привернути увагу). Якщо єдиним шляхом виходу є вузький лаз – протисніться через нього. Для цього необхідно розслабити м'язи і рухатися, притиснувши лікті до тіла.

Навчально-методичний   центр   цивільного  захисту та

безпеки  життєдіяльності  Вінницької   області

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь