Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Урок пам’яті «Війна відгриміла та пам'ять жива»

Дата: 12.03.2020 14:43
Кількість переглядів: 543

                                                   Фото без опису

  Урок пам’яті «Війна відгриміла та пам'ять жива» до 76-ї річниці визволення Тростянеччини від нацистських загарбників проведено КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» для учнів 6-Б класу в Тростянецькому закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ст. №1.

  Особливо трагічною сторінкою історії селища були роки Великої Вітчизняної війни. 25 липня 1941 року Тростянець окупували фашистські війська. Десятки людей було закатовано, сотні-відправлено до таборів смерті, понад 460 юнаків та дівчат вивезено до фашистської Німеччини. У вересні 1941 року в Тростянці виникла підпільна група з 10 чоловік (керівник М.І. Бєлов). У листопаді 1942 року гітлерівці заарештували всіх членів групи і розстріляли. 13 березня 1944 року частини 27-ї армії 2-го Українського фронту визволили Тростянець. За виявлений героїзм 309 чоловік нагороджено орденами і медалями. 430 односельчан загинуло на фронтах війни.

  Про важкі періоди визволення селища, району, області, героїзм і відвагу наших земляків на окупованій території в березні 1944 року розповіла провідний бібліотекар Барчук О.В.

  Згадали події війни та із глибокою вдячністю згадали визволителів наших земляків, які внесли вагомий внесок у визволення Тростянеччини. Це Семен Вульфович Якубович, Федір Іванович Чумак, Василь Данилович Мазуренко, Андрій Іванович Ратушняк, Лаврентій Кирилович Ляховченко, Василь Йосипович Довгий, Михайло Іванович Строкач, Григорій Васильович Олещук, Іван Лазаревич Могильчак та інших героїв – визволителів. Учні переглянули світлини з ветеранами – земляками, ознайомились з краєзнавчою літературою представленою бібліотекою про події Другої Світової війни на Вінниччині. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять про визволителів рідного краю, учасників тих подій.

                          Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних