A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Відбулися заходи задля гідного вшанування пам'яті загиблих за Батьківщину

Дата: 13.03.2020 16:14
Кількість переглядів: 684

                                                                               Фото без опису

  Коли моє покоління думає про війну, то згадує силу - силенну фільмів, у яких оспівані доблесть та героїзм воїнів, їхній патріотизм і відданість. Ми згадуємо розповіді наших фронтовиків, старожилів нашого селища. Друга світова війна. Вона чорною плямою завжди буде в історії людства, бо війна – це смерть і каліцтво, сирітство і вдівство, спустошення і руйнування, хаос і беззаконня. Україна чи не найбільше постраждала від неї. Лише по нашому району за роки війни загинуло майже 5 тис. жителів в боях на фронтах, на окупованій території, в «гетто». А скільки таких районів в Україні, які топтав фашистський чобіт.

  Цілих 3 роки населення нашого району, нашого селища терпіло голод, холод, приниження від окупантів. Тому коли 14 березня 1944р. прийшло звільнення, радощам не було меж, хоча ця перемога коштувала великих людських втрат, та й попереду ще була війна.

  Серед визволителів в рядах 2-го Українського фронту, двох дивізіях 40-ї армії були і наші земляки, і наші односельці. Чумак Федір Іванович Мазуренко Василь Данилович Олещук Григорій Васильович Ратушняк Андрій Іванович Якубович Семен Вульфович. 

  Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

  Можна уявити собі душевний стан цих воїнів, дістатися до рідної оселі, рідної землі і знову її покидати, рушаючи далі. Всі вони після перемоги повернулись в Тростянець і ще довго працювали чесно і добросовісно, як і воювали. З кожним днем все менше й менше зостається безпосередніх учасників Другої світової війни. Їм на зміну давно вже прийшли «діти війни», у яких різні долі, але всіх їх об’єднує загальна трагедія: втрата прекрасного світу дитинства.

  Війна… Вона закінчується лише для вбитих. На превеликий жаль, для нас усіх продовжується, бо сьогодні гинуть, стають каліками наші сини, чоловіки, діти, онуки. Вони захищають нас, свої домівки, рідну землю, рідну мову. А захист Батьківщини – сама почесна праця, важка і жорстока. Ця війна змінила нас усіх, ми зрозуміли, що християнське милосердя і добро – найцінніше на землі.

  2020 рік наші ветерани старших поколінь пов’язують з надіями на краще, і ми впевнені, що так і буде, що держава вибереться з обіймів війни, почне відроджувати економіку, поверне повагу до людей праці. І що гідний внесок у подальший розвиток України, у виховання молодого покоління внесуть ветерани (керівник Тростянецької селищної громадської організації «Рада ветеранів» Алла Голенченко).

  Задля гідного вшанування пам'яті загиблих за Батьківщину та 76-ї річниці визволення Тростянеччини від нацистських загарбників, сьогодні, працівники селищної ради спільно з представником Тростянецької селищної громадської організації «Рада ветеранів» поклали квіти до Меморіалу пам’яті, пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО та учасникам підпільної організації, що діяла в роки війни.

  Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв.

 Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь