A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Комахи не становлять небезпеки!

Дата: 12.06.2020 11:11
Кількість переглядів: 892

                             Фото без опису

  Напередодні в Тростянецьку селищну раду надійшло звернення  громадян селища про виявлення комах, які схожі на шершнів по вулиці Соборній. 


  12 червня, секретар комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Тростянецької селищної ради Володимир Маснюк, начальник Тростянецького районного сектору ГУ ДСНС України у Вінницькій області Віталій Пчелянський, інспектор Тростянецької селищної ради  Віктор Овсянніков провели огляд зазначеної території та  виявили комах по вул. Соборній (біля Тростянецької  районної філії Вінницького обласного центру зайнятості), які на перший погляд схожі на шершнів.  


  За повідомленням вчительки біології ОЗО "Тростянецький ЗЗСО І-ІІІ ст.№1" Людмили Олексіївни Бурдейної, дані комахи – це  сколії-гігінти (або гігантські сколії) - найбільші оси Європи. Дані комахи занесені до Червоної книги України https://redbook-ua.org/item/megascolia-maculata-drury/.


  Розмір самки - до 4,4 сантиметра. Це оси поодинокі: на відміну від шершнів, сім'ями вони не живуть. Життєвий цикл у них типовий для одиночних ос: личинки живляться «живими консервами». Серед таких використовують личинок великих жуків:  жуків-носорогів, мармурових хрущів і деяких інших. Суть така: десь в пні, в його порожнинах, або поблизу в ґрунті знаходиться самка - вона вже починає шукати личинок жуків, Самка знаходить личинку, паралізує ударами жала і відкладає яйця, а навколо літає 5-7 величезних ос – самців. Ці оси шукають самицю - тільки не для того, щоб з'їсти, а ... загалом, для продовження роду.


  І найважливіше. На відміну від шершня сколії не є небезпечними. По-перше, «зграєю» вони не нападають - у них  немає гнізда, яке треба захищати. По-друге, отрута у них слабка. Вона, загалом, навіть слабкіше отрути дрібних громадських ос. А причина проста: потрібна отрута, яка не вб'є личинку жука, інакше вона почне розкладатися і «консерви» зіпсуються! Сильна отрута сколії не потрібна - їй потрібно засіб для знерухомлення здобичі https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%8F-%D0%B3%D1%96%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82.

  Так що,  турбуватися не варто. Сколії – це не шершні, а комахи ряду перетинчастокрилих, яких занесено до Червоної книги України.

  Фото без опису Фото без опису 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь