A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

У КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» організовано книжкову правову панораму «Конституція – основа законодавства і правової системи»

Дата: 25.06.2020 10:09
Кількість переглядів: 562

             Фото без опису

 Історія українських конституцій у часовому просторі налічує декілька століть. Біля її джерел лежать такі відомі науковому світу пам’ятки  вітчизняної правової культури, як «Руська правда», «Литовські статути», акти періоду козацької держави Богдана Хмельницького «Березневі статті», що мали велике конституційне значення та були спрямовані на побудову української демократичної держави. Державні діячі України того часу гетьмани Петро Дорошенко, Іван Мазепа, Пилип Орлик зробили значний внесок у подальший розвиток конституційного процесу в Україні.

  «Пакти й Конституції законів та властивостей Війська Запорозького», укладені гетьманом Пилипом Орликом 5 квітня 1710 року, вважаються першою європейською конституцією в  сучасному її розумінні. Період відродження національної Української держави (1917-1920р.р.) позначився появою значної кількості конституційно – правових актів. Це Третій та Четвертий Універсали Української Центральної Ради, Конституція Української Народної Республіки. До цієї групи конституційних актів належать також і акти 30-40-х. років ХХ ст., що були прийняті на українських землях. В Українській РСР, за час існування якої було прийнято чотири варіанти Основного Закону.

  Початок новітнього конституційного процесу в Україні пов’язується з прийняттям Верховною Радою Української РСР 16 липня 1990 року Декларації про державний суверенітет України, а   прийняття п’ятою сесією Верховної Ради України 28 червня 1996 року Конституції України стало найважливішою історичною подією в житті  українського народу після проголошення незалежності і схвалення 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням  Акта проголошення незалежності України. Тим самим було завершено юридичний процес становлення України, як суверенної держави, яка має свій Основний Закон. Двадцять чотири роки назад цей день назавжди увійшов в сучасну історію нашого народу видатною подією українського державотворення. Більш детальніше про всі ці історичні події можна дізнатись у КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» де оформлено книжкову правову панораму «Конституція – основа законодавства і правової системи» до Дня Конституції України.

 

КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь