A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Порядок надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку визначено Законом України «Про відпустки»

Дата: 21.09.2020 15:03
Кількість переглядів: 492

 Фото без опису

  У ст. 4 Закону зазначено, перелік та види відпусток, які згідно чинного законодавства реалізують право громадян на відпустку. Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток.

  У ст. 18 Закону України «Про відпустки» зазначено, що така відпустка надається жінці, а також може бути надана батьку дитини, бабі, діду чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особі, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.

  Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки або вищезазначених осіб повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

  При цьому, бабусі та іншим родичам дитини відпустка для догляду за дитиною надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

  Отже, лише за умови отримання довідки з місця роботи матері дитини гарантовано право батька дитини, баби чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, на отримання відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги).

  Таким чином, право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку батька дитини, бабусі, дідуся чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, залежить від права матері на таку відпустку.

  Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

  Наприклад бабусі, або іншому члену сім’ї для оформлення відпустки за місцем роботи необхідно подати такі документи:

  • заяву про надання відпустки для догляду за дитиною;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона приступила до роботи в умовах повного робочого часу, до закінчення відпустки для догляду за дитиною;
  • довідку з органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про те, що виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку їй припинено (із зазначенням дати);
  • документ, що підтверджує споріднення (за можливості).

УВАГА! Отримати безоплатну правову допомогу можливо: у Тростянецькому бюро безоплатної правової допомого, що знаходиться за адресою: смт. Тростянець, вул. Соборна 37, тел.:(0434) 21848;

 

З повагою,

головний спеціаліст Тростянецького бюро   Н.В.Слободяник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь