A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

У КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» організовано виставку документальної літератури «Бабин Яр: пам'ять, уроки»

Дата: 29.09.2020 14:29
Кількість переглядів: 460

           Фото без опису
           

…. Вересень 1941 року. Київ. Бабин Яр. Десятки тисяч розстріляних євреїв. Ці трагічні події вважають початком голокосту в Європі.


  Нацисти сповідували расистську ідеологію. Арійська раса в їхньому уявленні  уособлювала все найкраще, що може бути у людині. Найнижчою, найгіршою расою вони вважали євреїв.


  Німці випробовували різні способи обмеження євреїв. У 1942 році вони вирішили, що найефективніший спосіб позбутися євреїв – створити табори смерті. Найбільше їх створено у Польщі. А у 1941 році нацистам здавалось, що найкраще усіх євреїв розстріляти.


  Розстрілювати євреїв німці почали щойно окупували радянську територію. Які б трагічні події не відбувалися завжди залишаються свідки, які доносять  правду про жахливі події. Не всі євреї пішли до Яру переховуватися, проте в радянські часи була створена система тотального шпигунства, раніше вони доносили на «ворогів народу», а тепер на євреїв…


  Знищення людей у Бабиному Яру розпочалось 20 вересня, а закінчилось  у середині листопада. Щодо кількості розстріляних, то за офіційним висновком надзвичайної слідчої комісії, зробленим після визволення Києва у 1943 році, у Бабиному Яру та поряд розстріляно 126 тисяч чоловік.  Але це умовна кількість, бо дуже багато трупів німці спалили.


  Трагедія у Бабиному Яру – це трагедія не лише єврейського народу. Там полягло багато українців та людей інших національностей. Та знову таки точної цифри назвати не можна.
Після війни цю трагедію замовчували, аж у 1960-ті роки коли у державі змінилася ситуація, стали згадувати про Бабин Яр, приходити на місце злочину. Найвідоміший мітинг відбувся у 1966 році, після того мітингу люди збирались тут кожного року. З роками пам'ять не згасає. Вона передається з одного покоління до іншого. Це трагедія всього людства. Волає біль Бабиного Яру,  кличе нас пам’ятати це вічно. 


  У КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» організовано виставку документальної літератури «Бабин Яр: пам'ять, уроки».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь