A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

В КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» організована викладка літератури до Дня української писемності та мови «У витоків нашої мови та писемності»

Дата: 09.11.2020 08:50
Кількість переглядів: 403

Фото без опису

День української писемності та мови – це свято на честь Нестора Літописця, який традиційно вважається зачинателем української писемності, його возвели в ранг преподобного, а його твір «Повість временних літ» - першим твором української літератури. Він був послідовником знаменитих Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності. Сьогодні українські вчені вважають, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови.

Українська мова – мова корінного населення України, а також українців, що проживають за її межами. Вона належить до східної групи слов’янських мов. Це державна мова всього народу України, що й визначено ст.10 Основного Закону Конституції України. З проголошенням незалежності України 24 серпня 1991 року розпочалося повне надій і сподівань відродження української мови, науки, культури. Сьогодні держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Поза межами України в усній і писемній формах українська мова функціонує серед українців, які проживають у різних країнах світу.

Одержавши статус державної, українська мова, розширює сферу свого функціонування, зростає увага до культури усного та писемного мовлення. Стає престижно розмовляти гарною українською мовою, приходить розуміння того, що добре знання мови – важлива професіограма людей різних спеціальностей. Основи вмілого користуватися мовою закладаються з дитинства, тому так важливо прищепити дітям ще в школі почуття відповідального ставлення до мови, як найважливішого засобу людського спілкування, навчити їх трактувати мову, як «енергію», «діяльність», «духовну силу», виробити в них навички не лише правильного, а й  майстерного вживання мовних засобів відповідно до конкретної комунікативної ситуації, навчити їх виявляти помилки і очищати своє усне та писемне мовлення від тих елементів, що спотворюють його. Більш змістовніше про походження, поширення та питання функціонування української мови та писемності висвітлює викладка літератури до Дня української писемності та мови «У витоків нашої мови та писемності» організована в КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ».

Всіх користувачів кого цікавить дана тема запрошуємо відвідати бібліотеку і ознайомитись з представленою літературою.

                                                                   

КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь