A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

"Повстання проти голоду": УІНП випустив ролик про боротьбу українського селянства проти колективізації

Дата: 26.11.2020 14:23
Кількість переглядів: 537

У новому просвітницькому ролику в межах кампанії до 87-тих роковин Голодомору в Україні розповідаємо про спротив українського селянства під час колективізації 1930-тих років, що став передумовою здійснення геноциду щодо українців сталінським режимом. 

Найчастіше сценарій цих повстань залежав від дій місцевої влади. Якщо та йшла на поступки — люди розбирали свою худобу, майно та реманент з колгоспних комор і поверталися додому. Коли ж мітинги намагатися розігнати чи залякати, заворушення переростали навіть у збройні протистояння. Жертвами таких сутичок стали сотні радянських активістів та посадовців. В 1930-му році в Україні було понад 4000 масових виступів, в яких взяли участь мільйон 200 тисяч осіб. Уже в березні 1930-го року в сотнях сіл по Україні, фактично, від кількох днів до кількох тижнів було ліквідовано радянську владу. 

Такий масовий виступ селянства змусив піти сталінський режим на поступки, дозволивши виходити з колгоспів. Однак, радянська влада посилила економічний тиск на селянство. Для тих, хто відмовлявся вступати в колгосп встановлювались значно більші податки, штрафи, стягнення. Такі заходи дали свій результат - у 1932 році року понад дві третини українських селянських господарств в Україні були вже в колгоспах. Завдяки цьому Сталін отримав один з інструментів контролю за селянами та зміг здійснити злочин геноциду — Голодомору.

Нагадаємо, до 87-тих роковин Голодомору в Україні, жертв якого вшановують кожної четвертої суботи листопада (цьогоріч — це 28 листопада) Український інститут національної пам'яті проводить інформаційну кампанію "Збережи пам'ять. Збережи правду".

Ролик розробила студія Prosto Production. Науковий консультант — заступник голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак.

 

Джерело: Український інститут національної пам'яті


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь