A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

У КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» організовано ілюстровану книжкову виставку «У єдності наша сила й перемога»

Дата: 22.01.2021 08:30
Кількість переглядів: 304

Фото без опису

Українська соборність… Упродовж багатьох віків український народ боровся за створення власної, ні від кого незалежної соборної держави. Ідея всеукраїнської єдності формувалася ще з часів Київської Русі, Галицько – Волинської держави, козацької держави Богдана Хмельницького та його наступників, а також Гетьманщини.


У різні часи ідею соборності України обстоювали священик із Лемківщини Василь Подолинський, члени Крило – Мефодіївського товариства (Тарас Шевченко, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш), «Руської трійці» на чолі з Маркіяном Шашкевичем, Микола Драгоманов, Михайло Грушевський, Іван Франко та інші.


Однак особливої популярності ідея соборності українських земель набула після 1917 року, коли на руїнах двох світових імперій – Австро – Угорської та Російської – постали дві українські держави – у листопаді 1917 року Українська Народна Республіка в Наддніпрянській Україні та Західноукраїнська Народна Республіка на землях за Збручем у жовтні 1918 року. З перших днів свого існування обом державам довелося відчути могутній експансивний тиск, зокрема свої претензії на Східну Галичину пред’явила Польща, а на буковинські землі зазіхала Румунія. Тривалою та важкою була боротьба за об’єднання двох українських земель. У грудні 1918 року делегація ЗУНР у складі Лонгина Цегельського та Дмитра Левицького уклала на станції Директорії у Фастові попередній договір про «злуку обох українських держав в одну державну одиницю». 22 січня 1919 року цей договір, що увійшов в історію як «Акт злуки», був обнародуваний у Києві на Софіївській площі. Вперше річниця злуки була відсвяткована в січні 1939 року у Закарпатті, згодом відзначалася неодноразово. У 1990 році на честь події було створено грандіозний «живий ланцюг» від Києва до Львова. Це було і є свідченням пробудження історичної пам’яті нашого народу до свободи і незалежності. Менші «ланцюги» створювалися в 2000-х роках. День Соборності та свободи України є офіційним святом, котре відзначається на державному рівні, популярне серед патріотично налаштованих українців Сходу і Заходу, а також діаспори.
Важкі випробування переживає зараз Україна. Події останніх років примусили кожного українця відчути свою причетність до своєї країни, а також зрозуміти, що ми господарі на власній  землі.


Сьогодні територіальній цілісності  України загрожує небезпека втрати своєї землі. Мільйони людей об’єдналися для захисту своєї Батьківщини. Ми всі повинні бути вдячні тим героям, що ціною власного життя захищають нас і наші землі на Сході України. Ми вистоємо, бо ми разом. Україна є, Україна буде. Слава борцям – героям за волю і незалежність! Про історичні події об’єднання українських земель в одну соборну Україну висвітлює ілюстрована книжкова виставка «У єдності наша сила й перемога» організована у КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ». Запрошуємо відвідати бібліотеку.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь