A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

В КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької селищної ОТГ» організована тематична викладка літератури «Мова – невід’ємний атрибут української державності»

Дата: 23.02.2021 20:50
Кількість переглядів: 349

Фото без опису

Українська прабатьківська мово,

До зірок через терни ідеш.

Рідна мово моя пелюсткова,

Ти у серці народу живеш!

Рідна мова – це найбільше і найдорожче добро в кожного народу, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку він складає і своє давнє життя, і свої сподівання.

Із сивої давнини бере початок наша мова. Шлях її розвитку – це тернистий шлях боротьби. Перетерпіла вона укази Петра I, Катерини II, Миколи I, дикунський циркуляр царського міністра Валуєва, який заборонив друкувати українською мовою, і найганебніший Емський указ 1876 року, який зовсім заборонив друкування книг українською мовою.

Борцями за вільне володіння українською мовою були Тарас Шевченко, Олена Пчілка, Михайло Драгоманов, Леся Українка, Іван Франко та інших поетів та письменників. Івана Котляревського по праву називають зачинателем нової української літературної мови, бо він першим скористався справжнім гумором малоросійського народу і його мовою.

Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак потри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є мовою їхніх дідів, батьків, і буде також мовою їхніх дітей. В Україні це свято існує з 2002 року, коли Президент України підписав розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови. Сьогодні, коли українська мова, одержавши статус державної, розширює сферу свого функціонування, зростає увага до культури усного письменного мовлення. Стає престижно розмовляти гарною українською мовою, приходить розуміння того, що добре знання мови – важлива професіограма людей різних спеціальностей. Основи вмілого користування мовою закладаються з дитинства в сім’ї, садочку, школі, важливо прищепити дітям почуття відповідального ставлення до мови як найважливішого засобу людського спілкування. Більш детальніше і змістовніше про походження, поширення та питання функціонування української мови висвітлює тематична викладка літератури «Мова – невід’ємний атрибут української державності» організована в КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької селищної ОТГ» до Міжнародного дня рідної мови.

Також у закладі було проведено низку заходів. Шанувальники рідного слова зібралися на мовознавчий гравікон “Рідна мова – то великий дар, тож шануй її, люби й оберігай.” Діти довідалися про історію відзначення свята, його значення для збереження та розвитку мов світу. Учні місцевих шкіл взяли участь у мовних розвагах, відгадування загадок та змагання: "Хто найшвидше вимовить скоромовку?" Поезії, які лунали на заході, розкрили для читачів барвистий світ українського слова, його велич та силу.

 

КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької селищної ОТГ»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь