A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Звіт про виконання основних заходів службою у справах дітей Тростянецької селищної ради за 2020 рік

Дата: 19.03.2021 16:35
Кількість переглядів: 3045

Діяльність служби у справах дітей Тростянецької селищної  ради (далі – служба у справах дітей) упродовж 2020 року була спрямована на вирішення питань запобігання дитячої бездоглядності і безпритульності, профілактики правопорушень серед дітей, їх соціального захисту, реалізації права дитини на охорону здоров'я, освіту та сімейне виховання.

Пріоритетні напрямки роботи служби у справах дітей:

  • координація зусиль для забезпечення  безпечного середовища для розвитку та виховання дітей;
  • зміцнення системи захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених     батьківського піклування, та забезпечення прав дітей виховуватись у сімейному оточенні;
  • захист житлових та майнових прав дітей;
  • осилення інформаційно-просвітницької роботи з питань охорони дитинства;
  • забезпечення захисту прав дітей та представлення їх інтересів.

Робота служби у справах дітей здійснювалась згідно діючого законодавства та  відповідно до основних напрямків.

1. Координація зусиль для забезпечення  безпечного середовища для розвитку та виховання дітей.

В Тростянецькій об’єднаній територіальній громаді напрацьовані ефективні форми роботи з питань профілактики бездоглядності та правопорушень серед дітей, їх соціального захисту та набуто певний досвід по виведенню із кризового стану сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. На обліку в службі у справах дітей протягом 2020 року перебувало  10 дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах,  та які виховувалися  у 8 сім’ях.  З них, 50%  дітей проживають у неповних сім'ях.          З метою захисту прав дітей зазначеної категорії працівником служби у справах дітей здійснювались обстеження умов проживання, утримання та виховання дітей, проводились профілактичні бесіди з батьками щодо відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, недопустимості скоєння насильства в сім’ї. Протягом звітного періоду обстежено всіх дітей даної категорії,  складено акти проведених обстежень, проведено профілактичну роботу з батьками  щодо відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, складено протоколи проведених бесід, а також  направлялися листи до відділення поліції №2 Гайсинського районного управління поліції з питань притягнення їх до відповідальності за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання дітей.

Так, до відділення  поліції №2 Гайсинського районного управління поліції за 2020 рік направлено 4 подання про притягнення батьків до відповідальності. Притягнуто 5 осіб.

На постійному контролі в службі у справах дітей перебуває питання жорстокого поводження з дітьми та попередження насильства в сім’ї. Протягом звітного періоду до служби надійшло 2 повідомлення щодо жорстокого поводження з дітьми, яке фактично підтвердилося. Службою проведено відповідну роботу з батьками дітей, попереджено про відповідальність та повідомлено правоохоронні органи щодо застосування до батьків заходів впливу.  

З метою забезпечення захисту прав та законних інтересів дітей у селищі працює комісія з питань захисту прав дитини Тростянецької селищної ради, роботу якої забезпечує служба у справах дітей, а саме: здійснює прийом громадян з питань що потребують колегіального вирішення, збирає документи, формує справи та виносить питання на розгляд Комісії. Протягом 2020 року було проведено 11 засідань комісії з питань захисту прав дитини Тростянецької селищної ради. З метою забезпечення роботи комісії з питань захисту прав дитини, за результатами звернень громадян та за поданням служби у справах дітей було винесено на розгляд комісії 42 питання, а саме: затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей –8; взяття сімей під соціальний супровід – 11; про попередження жорстокого поводження з дітьми, ефективність взаємодії суб’єктів виявлення та організації соціального захисту дітей - 3; про затвердження персонального складу міждисциплінарної команди для забезпечення розроблення та виконання індивідуального плану соціального захисту дитини, яка перебуває в складних життєвих обставинах – 8; про укладання іпотечного договору житла – 2;  про встановлення порядку побачення з дитиною та участь у її вихованні – 1; про стан виховної роботи з питань попередження правопорушень серед дітей у навчальних закладах -2; про доцільність і строки влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу інституційного догляду та виховання дітей -7; про неналежне виконання батьківських обов’язків – 2; про надання дозволу на укладання договору оренди земельної ділянки від імені неповнолітньої дитини -1 та ін.

В рамках реалізації Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» служба у справах дітей вживає заходів щодо виявлення дітей, які жебракують та тривалий час проводять на вулиці без нагляду дорослих. Відповідно до затвердженого графіку службою у справах дітей проведено протягом 2020 року, спільно з представниками сектору ювенальної превенції відділення поліції, спеціалістами відділу освіти, культури, медицини, молоді, спорту та соціального захисту Тростянецької селищної ради та ГО «Шериф» 8 профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Неблагополучна сім’я», «Урок» в ході яких перевірені місця найбільшої концентрації дітей, а саме: громадського відпочинку, розважальні заклади. Під час проведення рейду «Діти вулиці» в парковій зоні було виявлено 5 дітей віком від 13 до 16 років, які після двадцять другої години перебували без супроводу дорослих та 3 неповнолітніх віком від 16 до 17 років, які розпивали спиртні напої. З підлітками та їх батьками проведено відповідну профілактичну роботу.

Одночасно, в ході проведення рейдів спеціаліст служби відвідувала сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах, з метою повернення дітей до навчальних закладів, виявлення дітей з якими жорстоко поводяться батьки чи дорослі, а за необхідності - влаштування дітей до закладів соціального захисту для дітей, своєчасної постановки на профілактичний облік, усунення причин та умов, внаслідок яких діти не були охоплені навчанням.

Службою у справах дітей проводилась роз’яснювальна робота щодо порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. За результатами проведеної роботи 5 дітей отримали статус дитини, яка постраждала в наслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

2. Зміцнення системи захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених     батьківського піклування, та забезпечення прав дітей виховуватись у сімейному оточенні

Аналізуючи стан соціальної захищеності дітей у Тростянецькій ТГ протягом 2020 року працівником служби у справах дітей проводилась роз’яснювальна та консультативна робота щодо створення та функціонування на території ОТГ патронатних сімей, з метою тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин. Постійно проводилась інформаційно-просвітницька кампанія серед населення щодо пропаганди сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, таких як усиновлення, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, розміщувалися матеріали з даного питання  на офіційному веб-сайті Тростянецької селищної ради.

З метою захисту прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, службою у справах дітей також розроблено та розповсюджено буклети з даної тематики.

Службою у справах дітей Тростянецької селищної ради ведеться облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Станом на 31.12.2020 року на первинному обліку перебувало 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Пріоритетною формою влаштування дітей даної категорії є опіка, піклування та прийомна сім’я.

3. Захист житлових та майнових прав дітей

В службі у справах дітей створено реєстр житла, власниками або користувачами якого є діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. З 8 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку, у власності має житло  1 дитина, не мають житла 4.  

На квартирному обліку Тростянецької селищної ради протягом 2020  перебувало 3 – дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 – особи з їх числа.

4. Посилення інформаційно-просвітницької роботи з питань охорони дитинства

Одним із важливих напрямів роботи служби у справах дітей  є профілактика негативних явищ в підлітковому середовищі.

За звітний період значна увага приділялась профілактичній роботі, яка спрямована на запобігання правопорушенням та бездоглядності серед дітей, а  також профілактику  алкоголізму, наркоманії та інших негативних явищ в дитячому середовищі. Так протягом  2020 року у  загальноосвітніх навчальних закладах селища проведено профілактичні бесіди на теми: «Шкільний булінг», «Сім’я і школа: дитинство без жорстокості та насилля», «Наркотики і наркоманія –підступний ворог людства», «Вплив на організм підлітків алкоголю».

На сьогоднішній день спостерігається значне збільшення кількості дітей, які проживають у сім’ях, де існує реальна загроза вчинення насильства. З метою запобігання цього явища та під час проведення щорічної акції  «16 днів проти насильства» служба у справах дітей Тростянецької селищної ради прийняла активну участь у спільному інспектування сімей з інспектором із ювенальної превенції, в яких існує загроза вчинення насильства над дітьми. Під час кампанії  проведено 2 рейдовий заходи, відвідано 4 сімей (в яких виховується 5 дітей), які викликають особливе занепокоєння. Батькам роз’яснювались наслідки жорстокого поводження з дітьми та безвідповідального батьківства. Особлива увага батьків зверталась на зростання кількість кризових сімей, що в свою чергу веде до порушень прав дитини. Службою у справах дітей Тростянецької селищної ради розглядались питання про факти неналежного поводження батьків, де діти стають свідками сварок та бійок між ними, що впливає на майбутню модель поведінки дітей. Так, службою у справах дітей у 2020 році отримано 2 повідомлення щодо можливого вчинення насильства по відношенню до 2 дітей. Спеціалістами служби направлено листи до відповідних структурних підрозділів згідно з нормами чинного законодавства. Спеціаліст служби у справах дітей продовжує свою роботу у напрямку захисту прав дітей та попередження будь – яких проявів насилля у сім’ях.

5. Забезпечення захисту прав дітей та представлення їх інтересів

У випадках, коли батьки свідомо злісно ухиляються від виконання батьківських обов’язків орган опіки та піклування звертається з позовом до суду про розгляд  питання щодо позбавлення їх батьківських прав. Так, за 2020 рік службою  у справах дітей було підготовлено 1 позовну заяву про позбавлення 1 громадянки батьківських прав відносно 1дитини.

Загалом, протягом звітного періоду працівником служби у справах дітей взято участь у 3 судових засіданнях щодо захисту прав та законних інтересів дітей.

Спеціалістом служби протягом 2020 року відпрацьовано 20 звернень громадян та  102 листа вхідної документації. Підготовлено 95 листів та запитів до підприємств, організацій, установ та судових органів з питань соціального захисту дітей.

 

Служба у справах дітей Тростянецької селищної  ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь