A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Майстер клас з писанкарства

Дата: 06.04.2021 15:58
Кількість переглядів: 444

Фото без опису

6 квітня в методкабінеті  Тростянецького СКЦКД  відбувся майстер-клас з писанкарства.

Методист Любов Косенко ознайомила присутніх та (он-лайн) з технікою виготовлення  «Травленки», традиційного народного напрямку виготовлення Великодніх писанок.

На майстер класі Любов Косенко продемонструвала «писанки», «шкрябанки» та «травленки» та Великодні композиції створені власними руками.

Точна історія виникнення писанок невідома. Традиція розфарбовувати яйця виникла дуже давно, ще у дохристиянський період. Прості писанки розмальовують у різних країнах, але саме в Україні писанкарство перетворилося на справжнє мистецтво. Найдавніша писанка, знайдена на наших теренах, датується IX ст. н.е., а збереглася вона тому, що у ті часи писанки виготовляли з кераміки.

Дослідники виділяють 5 видів фарбованих яєць: крашанки – варені яйця, зафарбовані в один колір; крапанки – коли на зафарбоване тло наносять різнокольорові цяточки; шкрябанки, або скробанки – коли візерунки видряпуються голкою на фарбованому тлі; мальованки – яйця, розмальовані пензлем; писанки – яйця, розписані за допомогою воску.

Писанка – це насамперед символ. І цей символ має подвійне значення: яйце саме по собі символізує життя, малюнки на писанці є складним набором символів, завдяки чому писанка перетворюється на магічний оберіг. Саме тому писанки не варили, не їли і не бавилися ними у «битки».

Існує понад 100 символічних малюнків для писанок. Найпоширеніші з них можна поділити на кілька груп:

Символи сонця – це найдавніший і найпоширеніший символ, який найчастіше зображають у вигляді кола з прямими і хвилястими промінцями чи крапками. Цей символ охороняє від хвороб, нещасть і злих очей.

Символи води – безконечники, меандри, хвилі. Це символи нескінченного життя. Вважалося, що їх неодмінно потрібно нанести на писанку, щоб уникнути нещасть.

Рослинні символи – дуже численна і розмаїта група символів. Сюди відносять і Дерево життя – символ зв’язку між небом і землею, невичерпних сил і безперервного відродження. Дубове листя уособлювало довголіття, чоловічу силу, а також вірність. Квіти – символи дітей. Вишня і калина − символи любові, щастя, дівочої краси.

Символи тварин – мають подвійне смислове навантаження. По-перше, їх наносили, аби власник писанки мав такі «тваринні» якості, як сила, здоров’я, витримка, а по-друге, вони мали захищати худобу і дарувати хороший приплід. Найдавніші символи тварин – птахи, які є вісниками весни, пробудження природи.

Сітка – решето, що оберігає від нечистої сили, відокремлює добро від зла.

Берегиня – символ захисту усього живого. Часто спрощений до літери Ж.

Символічне значення мали і кольори писанок. Найдавнішими є червоні писанки, адже саме червоний є кольором Воскресіння, жертовності і водночас добра. Зелені писанки означали пробудження природи, надію на гарний врожай,  чорні писанки символізували потойбіччя, а також все невідоме. Жовтий – символ тепла і радості, блакитний – води, неба і здоров’я. Білий колір символізував вирій, де перебувають душі померлих.

Писанка, зроблена власними руками − найпотужніший оберіг.  Долучатися до цієї старовинної української магії та виготовляйте унікальні писанки до Великодня!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь