A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

З пам’яті не стерти тих буремних днів

Дата: 06.05.2021 08:51
Кількість переглядів: 525

Їх наша пам'ять свята книга
До Вічного вогню, до них,
Кого нема сьогодні з нами,
Хто на полях війни поліг.
М. Прус


У світовій історії є події, які не меркнуть з часом, а залишаються на вічні часи у пам’яті людській, передаються від батька до сина, внука, правнука. До таких подій належить перемога Радянського Союзу у Другій світовій війні.


Друга світова війна… Ці слова щемом і болем відгукуються у серцях співвітчизників. Виринають в уяві криваві події минулого, що закарбувалися в історії мільйонами смертей і зруйнованих доль.


Війна… Чотири роки палали домівки, лунав дитячий плач і материнський стогін. Світ здригався від вибухів і людського волання. Чобіт загарбника топтав нашу землю і плюндрував невинні душі.


Війна… Кожна мить ставала суворим випробуванням для солдата і генерала. Доля націй і держав гойдалась на терезах війни. Переважала самовідданість і жертовність, безмежна сила волі там прагнення перемогти.


Друга світова війна забрала більше мільйонів людей на землі.


1418 вогняних днів і ночей на фронтах і тилу народ ніс непосильний тягар воєнних років. Фактичні втрати Червоної Армії на фронті склали 9 млн 168 тис. 400 осіб. Значних людських жертв зазнала Вінниччина. Понад 176 тис. осіб загинуло, пропали безвісти на фронтах війни. Тисячі воїнів – вінничан повернулися додому інвалідами. Чимало померли в таборах для військовополонених, гетто, тюрмах, концтаборах. Безневинно жертвами війни стали близько 205 тис. мирного населення.


З плином часу віддаляється від нас відголос найжорстокішої й найкривавішої війни XX століття. Проте кожного травня ми вшановуємо Велику Перемогу, знову і знову відчуваючи гіркоту втрат і радість повернення мирного життя.


Ратний подвиг воїнів, які боронили Вітчизну, зберігається в пам’яті народу, живе в бронзі і граніті Монументів Слави, встановлених в кожному місті і селі нашої держави.


До Дня пам’яті та примирення, пам’яті всіх жертв Другої світової війни, до 76-х роковин Великої Перемоги у КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» організовано книжкову виставку-панорамупанораму «З пам’яті не стерти тих буремних днів» та виставку-пошану «Збережемо пам'ять про мужність». В представленій літературі та фото висвітлюються події та спогади колишніх фронтовиків, ветеранів війни про найважчі хвилини бойових операцій. Це документальні свідчення представників покоління воєнного часу, які ніхто крім фронтовика, не зможе так розкрити суть і значення стійкості воїна у найважчі хвилини бою, готовність виконувати наказ командира.


Свята пам'ять про війну залишається з нами, як високий зразок мужності, сили духу самопожертви, важкої ратної праці, а водночас вічної скорботи за тими, хто віддав життя за свободу Вітчизни. Україна боролася і перемогла у Другій світовій війні. Україна переможе і сьогодні при підтримці своїх героїв, свого народу. Вічна слава героям!

 

КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь