A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Як прописати дитину без згоди батька

Дата: 11.05.2021 15:26
Кількість переглядів: 5235

Якщо згода між батьками таки не була досягнута, тоді варто звернутись за захистом своїх прав до держави. Для того щоб прописати дитину без згоди батька або матері існує наступний алгоритм дій:

  1. звернутися  з заявою про прописку дитини до відділу реєстрації місця проживання. Пам’ятайте, що в будь якому разі у прописці вам буде відмовлено, за відсутності дозволу батька, але саме ця відмова Вам і потрібна для наступних кроків.
  2. необхідно звернутися до суду у порядку адміністративного судочинства з позовною заявою до відділу реєстрації місця проживання  з позовними вимогами про скасування рішення про відмову у реєстрації місця проживання дитини та зобов’язання вчинити певні дії.
  3. обґрунтувати у поданій позовній заяві необхідність реєстрації місця проживання дитини для найкращого забезпечення інтересів дитини.
  4. після отримання позитивного рішення суду звернутись до відділу реєстрації місця проживання та прописати дитину.

Крім того, змінити місце реєстрації дитини можна за рішенням суду за позовом про визначення місця проживання дитини.

Порушення прав дитини

Таким чином, прописати дитину без згоди батька, можливо лише за рішенням суду. Зверніть увагу, що не надаючи згоди на виписку та прописку дитини, батько (мати) тим самим порушує права дитини та права того з батьків, з ким проживає дитина, на вільний вибір місця проживання. Згідно з чинним цивільним законодавством України, місце проживання дитини має відповідати місцю проживання батьків, або одного з них.  Сімейний кодекс зазначає, що місце проживання дитини визначається за домовленістю батьків. Так, у випадку, якщо батьки не проживають разом, та не домовились із ким саме буде проживати дитина – спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Додатково варто зазначити, що аналогічна процедура вирішення питання в судовому порядку очікуватиме Вас не лише при свідомій відмові батька/матері, а і при відсутності інформації, зникненні безвісті та в усіх інших випадках, що унеможливлюють отримання такого дозволу.

 

Служба у справах дітей Тростянецької селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь