A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Україна сьогодні вшановує пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2021 09:19
Кількість переглядів: 407

Кожного року 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримських татар. Цього дня 1944 року радянська влада розпочала операцію з депортації кримськотатарського населення Криму.

Депортація кримських татар із Криму: що відомо

Перед тим, 11 травня 1944 року, було прийнято таємну постанову Державного комітету оборони № 5859сс "Про кримських татар".

У ній містилися претензії до кримськотатарського населення – їм, зокрема, закидалося масове зрадництво та колабораціонізм, які стали обґрунтуванням депортації. При цьому жодних доказів "масового дезертирства" кримських татар не існує, а більшість колабораціоністів загинули в боях або були засуджені в індивідуальному порядку.

Примусове виселення кримських татар розпочалося о 3 годині ранку й завершилося 20 травня. Депортованим давалося на збори від кількох хвилин до півгодини. З собою їм вдавалося зібрати в середньому 20-30 кг речей та продуктів, більша ж частина майна залишалася і була конфіскована державою.

Операцію здійснювали 32 тисячі співробітників НКВД. Упродовж 2 днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, а звідти ешелонами відправляли на схід.

Наслідки депортації кримських татар

Лише за ці два травневі дні, за даними радянської влади, з Криму було виселено понад 183 тисяч кримських татар. Офіційна статистика викликає сумніви, однак і вона дає уявлення про кількість вигнаного населення.

Депортація мала катастрофічні наслідки для корінного населення півострова, адже призвела до тисяч смертей кримських татар від голоду та хвороб.

Верховна Рада України в листопаді 2015 року визнала депортацію з півострова кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу, а 18 травня в Україні встановлено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Нині ж країна-агресор Росія, окупувавши Крим у 2014 році, продовжує порушувати права кримських татар на півострові.

Згадуючи трагічні події 1944 року, низько схиляємо голови перед усіма загиблими та насильно переселеними народами Криму. Щиро віримо, що всі страждання, тяжкі випробування кримськотатарського народу мають завершитися, адже є надія, що Україна відстоїть свою територіальну цілісність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь