A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

В Демидівці славно відсвяткували Івана Купала (фото, відео)

Дата: 07.07.2021 09:24
Кількість переглядів: 1065

Фото без опису

Цьогоріч, 6 липня квітуче село Демидівка з нагоди проведення свята Івана Купала приймало жителів та гостей громади. Щорічно населені пункти Тростянецької громади відзначають це свято, корені якого сягають у сиву давнину. Наші предки вірили, що саме в ніч з 6 на 7 липня закінчується літній сонячний цикл календарних язичницьких свят. Зародилося воно ще у дохристиянський період та було присвячено богу Купало. Після прийняття християнства в 988 році, свято Івана Купала трансформувалося, і в цей день стали відзначати народження Івана Хрестителя. Раніше ці свята припадали на 24 червня, на день літнього сонцестояння, але у зв’язку з впровадженням нового стилю літочислення, дата пересунулась на 7 липня. Купальське гуляння настільки сильно полюбилося нашим предкам, що з давніх-давен його обряди, традиції і повір’я збереглися та святкуються й нині. У ніч на Івана дівчата плетуть вінки та ворожать на майбутню любов, всі веселяться та стрибають через святкове кострище. Хлопці з дівчатами, які стрибали через вогонь, повинні триматися за руки, якщо вони не розірвуться, то будуть жити довго та щасливо.


Цікавим є те, що найбільшим скарбом у цей день є цвіт папороті. За давніми повір’ями, той, хто знайде цю квітку, отримає чарівні здібності. Зможе бачити заховані скарби, буде розуміти мову будь-якого створіння та матиме чарівну силу. На запрошення старости населеного пункту, представники селищної рада мали змогу відвідати мальовниче село та спостерігати на власні очі дійства, які відбувалися на центральній площі з нагоди відзначення свята Івана Купала.


Урочиста частина розпочалася з вітального слова заступника Тростянецького селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Володимира Маснюка. Володимир Леонтійович разом з секретарем  селищної ради Олегом Ткачем вручили Подяку старості Демидівського старостинського округу Василю Грабару за добросовісну працю.


Приємно відзначити, що у заході взяло участь багато дітей і молоді, які були вбрані у вишиванки.


Люди змогли помилуватись виступами творчих колективів, прийняти участь у різноманітних конкурсах й майстеркласах, посмакувати смачними стравами, відпочити від щоденних турбот та весело провести час на прекрасному святі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь