Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

В Демидівці славно відсвяткували Івана Купала (фото, відео)

Дата: 07.07.2021 09:24
Кількість переглядів: 1082

Фото без опису

Цьогоріч, 6 липня квітуче село Демидівка з нагоди проведення свята Івана Купала приймало жителів та гостей громади. Щорічно населені пункти Тростянецької громади відзначають це свято, корені якого сягають у сиву давнину. Наші предки вірили, що саме в ніч з 6 на 7 липня закінчується літній сонячний цикл календарних язичницьких свят. Зародилося воно ще у дохристиянський період та було присвячено богу Купало. Після прийняття християнства в 988 році, свято Івана Купала трансформувалося, і в цей день стали відзначати народження Івана Хрестителя. Раніше ці свята припадали на 24 червня, на день літнього сонцестояння, але у зв’язку з впровадженням нового стилю літочислення, дата пересунулась на 7 липня. Купальське гуляння настільки сильно полюбилося нашим предкам, що з давніх-давен його обряди, традиції і повір’я збереглися та святкуються й нині. У ніч на Івана дівчата плетуть вінки та ворожать на майбутню любов, всі веселяться та стрибають через святкове кострище. Хлопці з дівчатами, які стрибали через вогонь, повинні триматися за руки, якщо вони не розірвуться, то будуть жити довго та щасливо.


Цікавим є те, що найбільшим скарбом у цей день є цвіт папороті. За давніми повір’ями, той, хто знайде цю квітку, отримає чарівні здібності. Зможе бачити заховані скарби, буде розуміти мову будь-якого створіння та матиме чарівну силу. На запрошення старости населеного пункту, представники селищної рада мали змогу відвідати мальовниче село та спостерігати на власні очі дійства, які відбувалися на центральній площі з нагоди відзначення свята Івана Купала.


Урочиста частина розпочалася з вітального слова заступника Тростянецького селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Володимира Маснюка. Володимир Леонтійович разом з секретарем  селищної ради Олегом Ткачем вручили Подяку старості Демидівського старостинського округу Василю Грабару за добросовісну працю.


Приємно відзначити, що у заході взяло участь багато дітей і молоді, які були вбрані у вишиванки.


Люди змогли помилуватись виступами творчих колективів, прийняти участь у різноманітних конкурсах й майстеркласах, посмакувати смачними стравами, відпочити від щоденних турбот та весело провести час на прекрасному святі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних