A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Діти мають зростати душевно і фізично здоровими

Дата: 22.09.2021 14:29
Кількість переглядів: 514

 

Так вважає настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці в селі Ілляшівка Тростянецької громади отець Андрій. За його ініціативи при храмі вже не один рік діє спортивний клуб рукопашного бою, іменованого на честь Преподобного Іллі Муромця.

Для когось може видатися дещо дивним поєднання під куполом храму душпастирської служби та одного з бійцівських видів спорту, проте о.Андрій (в миру Андрій Михайлович Коваль) вважає такий симбіоз цілком прийнятним, корисним та необхідним для гартування в молоді духовного і фізичного здоров’я.

– У дитинстві я теж займався самбо. Але на той час в нас не було таких можливостей, як сьогодні, – пояснив духовний наставник. – Проте той азарт залишився й досі, як і любов до спорту загалом, до активного способу життя без шкідливих звичок. Власне, усе це хотілося прищепити нинішньому поколінню дітей. Зайняти їх чимось корисним для душі й тіла, щоб вони зростали здорові  духовно й фізично. Адже не секрет, що якась частина нинішньої молоді, особливо міської, багато часу витрачає даремно й безцільно, бавлячись у різні комп’ютерні ігри, шукає розваг у сумнівних компаніях, отримує перший негативний досвід нездорового способу життя.

Власне, задля того, щоб їх відвернути від цього, і було вирішено створити бійцівський клуб. На зборах общини прихожани підтримали цю ідею, тож частина доходу йде на його утримання й розвиток. Наші вихованці щонеділі ходять до храму, сповідаються і причащаються, живуть духовним життям, беруть участь у паломницьких поїздках до монастирів.

– Займатись сьогодні спортом, та ще й у поєднанні з туристичними мандрівками, задоволення, мабуть, не з дешевих?

– Утім то й справа, що у нас все це оплачується за рахунок церкви, дітки тренуються безкоштовно, як безкоштовними для них є й усі змагання чи поїздки. Хто ходить до церкви, займається безкоштовно.  Ми вже у Києві були разів п’ять, оглядали визначні місця столиці, були в зоопарку, каталися на катері Дніпром, відвідували музеї. Словом, я намагаюсь поєднувати заняття спортом із культурною програмою, щоб наші вихованці розвивалися гармонійно, пізнавали світ навколо себе, вбирали з нього усе найкраще.  Сьогодні ми вже на такому рівні підготовки, що завжди беремо участь у будь-яких змаганнях, де наші вихованці постійно виборюють призові місця. Це вселяє в них віру у власні сили, вчить долати труднощі, не зупинятися на досягнутому, завжди мати мету і наполегливо до неї йти. Крім того, для тих, хто виборює перемогу й посідає перші місця, передбачена ще й грошова винагорода. На жаль, через пандемією інтенсивність занять дещо знизилась, але діти підтримують себе у належній спортивній формі. У нас є така мрія: зустрітися з боксером-чемпіоном Усиком, і вже навіть було домовились про це, але довелось її поки що відкласти.

За словами о.Андрія, у вихованців клубу є непогані перспективи знайти себе у дорослому житті, зокрема, на службі в силових структурах. Нині кілька хлопців уже навчаються у вищих військових закладах і невдовзі стануть офіцерами української армії. Серед них і нещодавній вихованець клубу Владислав Гречаник, який кілька років тому виборов титул чемпіона України з рукопашного бою, а сьогодні здобуває фах військового. Загалом за час діяльності клубу кілька десятків його бійців ставали чемпіонами області. І це не остаточний результат, адже їх буде ще більше, переконаний наставник.

– А зал у вас хороший?

– Спочатку ми займалися у шкільному спортзалі, але при цьому були деякі труднощі в організації тренувань. Дякувати, сільський голова пішла нам назустріч і для занять виділили приміщення у клубі. Тепер хоч не потрібно увесь час розставляти й збирати мати, бо для дітей це важко. Разом із підприємцями зробили у новоствореному спортивному залі сучасний євроремонт, оснастили усім необхідним. Вирішили усі питання з тренером, і зокрема з оплатою його праці також, що взяв на себе місцевий підприємець-меценат. Я ж займаюсь лише організацією участі в змаганнях – поїздки, харчування дітей, проживання і таке інше.

– Панотче, а як ви прийшли на службу, що спонукало до цього?

– Віра, що світ можна і потрібно змінювати на краще. Маю на увазі духовний світ. Родом я із села Бортники Тульчинського району. В школі вчився добре. Згодом закінчив ПТУ, працював. Але завжди прагнув жити по совісті. Не все у тодішньому, як, зрештою, і нинішньому світському житті вкладалося у канони мого світосприйняття. Тому постійно шукав правду і справедливість. Знайшов їх у вірі. Тож вступив до семінарії і набув духовного сану.

– Хто допомагає вам виховувати чемпіонів?

– Приємно, що у наших спортивних починаннях і досягненнях маємо взаєморозуміння й підтримку не тільки благодійників та меценатів, але й місцевої влади. Зокрема, завжди мали допомогу і сприяння тоді ще голови, а нині старости села Людмили Дмитрівни Василенко та голови Тростянецької селищної громади  Людмили Іванівни Червонецької. Хотів би їм щиро подякувати за все. Адже діти дуже чутливі до добра. Коли їх поважають і з розумінням ставляться до їхніх потреб, тоді вони відповідають взаємністю. А це дуже важливо у вихованні. Тим паче у селах, де можливостей для всебічного розвитку дитини є трішки менше, ніж у місті. Не завжди у селі можна організувати спортивну секцію чи викладати художню чи іншу майстерність на високому професійному рівні. А ми це намагаємось робити. А головне – маємо відповідні результати.

Газета "Вінниччина"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь