A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

«Волонтерство – це поклик серця до милосердя»

Дата: 02.12.2021 10:06
Кількість переглядів: 2079

Фото без опису

                                              

            Саме  під такою  назвою в КЗ  «Тростянецька селищна публічна бібліотека» відбулося  засідання круглого столу  з нагоди відзначення Міжнародного Дня волонтера.  В засіданні круглого столу взяли участь  місцеві волонтери Тетяна Вікторівна Комар, Юлія Іванівна Соліна, Світлана Борисівна Лєщенко, головний спеціаліст управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту селищної ради Людмила Чернецька, директор КЗ «Тростянецький  селищний краєзнавчий музей» Людмила Шамраєнко та бібліотечні працівники комунального закладу. Відкрила засідання заступник директора КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека»  Раїса Зарванська, яка  наголосила на важливості волонтерської діяльності, особливо в умовах відкритої збройної агресії. 

Провідний методист  Наталія Супрун представила відеопрезентацію «Волонтерство: погляд в сьогодення». Наталія Григорівна поінформувала учасників круглого столу як суспільний рух волонтерства виник на Заході, а першими волонтерами були самаритяни, які надавали допомогу усім, хто її потребував. Більш впевнено можна говорити про виникнення феномена волонтерства вже з середини ХІХ століття. 1859 рік вважається роком виникнення волонтерського руху у світі, а в Україні було визнано волонтерську діяльність у 2003 році.

У нашій державі волонтерський рух  набрав масового характеру під час Революції гідності, а ще більшого масштабу — після початку російської агресії на сході  України.

З презентації присутні дізналися і про вагомий внесок місцевих волонтерів, які побували на фронті  і про місцевих учнів  ОЗО “Тростянецький ЗЗСО І-ІІІ ст №1.

Директор КЗ «Тростянецький краєзнавчий музей» Людмила Шамраєнко в своєму виступі відзначила, що в селищному краєзнавчому музеї завдяки волонтерам організовано виставки: «Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться й живе», Світлини до виставки надав  волонтер Анатолій Савченко. До експозиції «Героям Слава, Слава Україні»  предмети з фронту надала  волонтер Тетяна Комар. До акції «Подаруй музею експонатат», яку проводив наш музей, долучились наші волонтери-земляки. «Впродовж усього існування музей гуртує навколо себе чудових людей, які у різний спосіб його творять. Ми цінуємо будь-яку допомогу, бо з малого народжується велике», - сказала Людмила Шамраєнко.

Запрошені до участі у цій зустрічі волонтери Юлія Соліна та Тетяна Комар цікаво розповіли про свою громадську роботу, про проблеми та досягнення волонтерського руху, про неодноразові поїздки на Схід.  Бронежилети, каски, камуфляжі, білизна, медикаменти, кросівки, футболки різні продукти – це лише невелика частина із усього, що їм потрібно було перевозити в зону АТО. Це люди, які не шкодуючи своїх автомобілів, свого здоров’я і, саме головне, свого життя, відвозили вантаж в гарячі точки на фронт. Вони не зі слів знають, що таке міни, обстріли та усі труднощі прифронтової зони. Це люди, без яких допомога не дійшла б до адресатів. Багато волонтерів, які робили добрі справи для інших людей вже немає серед нас. Це  Ольги та Володимира Біликів з Буд, Світлани Лобанової та інших. Учасники «круглого столу»  хвилиною мовчання вшанували пам'ять волонтерів.

Обговорили низку питань, що стосувалися   людей, які звикли жити заради суспільного добра, які намагаються своїми благородними вчинками змінити життя на краще; тих, хто заради спасіння чужого життя ризикує власним, не чекаючи за це ні моральної, ні, тим паче, матеріальної винагороди. Таких людей в нашій територіальній громаді є чимало. 

Добрим прикладом згуртованості навколо патріотичної ідеї, організованості та налагодження взаємодії, є співпраця педагогічного та учнівського колективів Тростянеччини. Лідер у цій справі - волонтер Світлана Борисівна Лещенко. Вона розповіла як учні та працівники закладів освіти готували різні смаколики,  плели маскувальні сітки, необхідні засоби, які потрібні були нашим воякам, постійно передавали в зону АТО. Разом із продуктами харчування учні передавали і листи з теплими та щирими словами вдячності.

Волонтери  висловили власне бачення розвитку волонтерства та залучення до цієї справи широкі кола громадськості.

З інформаційним повідомленням біля влаштованої книжкової виставки «Волонтери – герої з милосердною душею» виступила провідний бібліотекар абонементу Оксана Барчук. 

Волонтери надзвичайно важливі для суспільства. Неможливо уявити  сучасний світ без волонтерів та їхньої діяльності.  Бути волонтером -  це не тільки поклик душі і спосіб життя, але й насущна вимога  сьогодення.

                                               КЗ  «Тростянецька селищна публічна бібліотека»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь