Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів від МОЗ спільно з Stopfake

Дата: 09.12.2021 08:50
Кількість переглядів: 187

Фото без опису

МІФ №1: 2,5 мільйона жертв після вакцинації від COVID-19 – статистика ВООЗ

В соціальних мережах поширюють нібито офіційну статистику Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) побічних ефектів від різних препаратів, серед яких і вакцина від COVID-19. «ВООЗ опублікувала статистику побічних реакцій від їхніх різних хімікатів. В останньому рядку красується COVID-вакцина з рекордом майже 2,5 млн. жертв. Всього за рік на хвилинку!», – йдеться у дописі.

ФАКТ: Наведена таблиця не є офіційною статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я. База VigiAccess є сховищем звітів про ймовірні побічні ефекти різних лікарських препаратів. Дані з бази не означають, що лікарський препарат або діюча речовина викликають ефект, що спостерігається, або є небезпечними для використання. Також не можна порівнювати безпеку лікарських засобів, використовуючи інформацію з VigiAccess.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3rN0ePx

МІФ №2: У Татарстані з’ясували природу COVID-19

Користувачі соціальних мереж розповсюджують інформацію про те, що в Республіці Татарстан начебто з’ясували справжню природу COVID-19. Повідомляється, що там нібито вперше у світі провели розтин померлого з використанням «протоколу розтину COVID-19», в результаті якого з’ясувалося, що це не вірус, а «бактерія, яка зазнала впливу радіації».

ФАКТ: У Міністерстві охорони здоров’я Республіки Татарстан спростували інформацію про те, що вони проводили таке дослідження, а зазначені в ньому дані не базуються на доказових фактах.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3lJNZ2y

МІФ №3: Існують люди, які «не підчеплять COVID-19» навіть при контакті з хворими

Маргінальні сайти розповсюджують інформацію про те, що існують люди, які «не підчеплять корону, навіть якщо контактують з хворим». Йдеться про людей, схильних до частих застудних захворювань, оскільки у них виробляються Т-клітини, що захищають від COVID-19. Користувачі посилаються на інтерв’ю ізраїльського лікаря Бориса Бриля.

ФАКТ: ??В інтерв’ю лікар Борис Бриль говорить про те, що люди, які часто страждають на застудні захворювання та мають вироблені Т-клітини, менше ризикують заразитися COVID-19. Згідно з науковими дослідженнями, Т-клітини, вироблені до контакту з COVID-19, можуть знизити ймовірність тяжкого перебігу хвороби, але не інфікування загалом.

Більше про цей міф тут:https://bit.ly/3EzL7wn

МІФ №4: Новий штам «Омікрон» не виявляється ПЛР-тестами

У соціальних мережах поширюють відео, що містить низку дезінформаційних тверджень про новий штам коронавірусу під назвою «Омікрон». У ролику стверджується, що новий вид нібито не можна визначити за допомогою ПЛР-тестів, а також називають «дивним» і «підозрілим» вибір назви для виявленого штаму.

??ФАКТ: ВООЗ зазначила, що нові генні комбінації штаму продовжують визначатися ПЛР-тестами: «Дослідження продовжуються, щоб визначити, чи існує який-небудь вплив на інші типи тестів, зокрема тести на швидке виявлення антигенів», – йдеться у повідомленні Всесвітньої організації охорони здоров’я. Також зазначається, що генні комбінації нового штаму «омікрон» продовжують визначатися ПЛР-тестами, а вакцинація захищає від госпіталізації та смерті.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3ounQq2

МІФ №5: План пандемії коронавірусу було проголошено ще на відкритті Олімпіади 1992 року

У соціальних мережах розповсюджують фрагменти відео з відкриття літніх Олімпійських ігор у Барселоні в 1992 році, які нібито доводять, що пандемію було інсценовано і заплановано ще кілька десятиліть тому. Користувачі соцмереж вказують на символічні образи церемонії відкриття та стверджують, що вони нібито є знаками коронавірусу, вакцинації та майбутньої пандемії.

ФАКТ: На церемонії відкриття Олімпіади 1992 року в Барселоні не було жодних передбачень ані про пандемію COVID-19, ані про вакцинацію. Постановка на церемонії зображує одну з легенд про заснування Барселони, де образи із грецької міфології переплітаються з елементами іспанської культури. Фігури, які користувачі сприйняли як символи коронавірусу, є уособленням морських чудовиськ із давньогрецьких міфів.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3y3Yane


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних