A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Права і свободи людини

Дата: 16.12.2021 09:48
Кількість переглядів: 284

 Фото без опису

15 грудня 2021, в рамках Всеукраїнського тижня права, в КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» проведено засідання круглого столу з питань правового виховання  «Права і свободи людини»

У заході взяли участь  головний юрист сектору Тростянецького бюро правової допомоги відділу безоплатної правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ніна Слободяник та спеціаліст Тростянецького відділу ДРАЦС Гайсинського району Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального Управління Міністерства юстиції  Альона Дацюк, бібліотечні працівники КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» та її користувачі .

 Із вступним словом про Всеукраїнський тиждень права  поінформувала учасників круглого столу  провідний бібліотекар абонементу для дорослих КЗ«Тростянецька селищна публічна бібліотека» Оксана Барчук. Оксана Володимирівна нагадала,що ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН 4 грудня 1950 року на честь прийняття 10 грудня 1948 року загальної декларації з прав людини. Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини. Загальна декларація прав людини проголосила рівність всіх жителів планети перед законом. Людина, її життя і гідність, права та свободи визнано найвищою цінністю кожної держави. 

«Доступна та якісна правова допомога в Україні» така тема виступу була у головного юриста сектору Тростянецького бюро правової допомоги  Ніни  Слободяник. Відповідно до Загальної декларації прав людини, кожна людина має право на життя, свободу та особисту недоторканість, ніхто не повинен зазнавати тортур, жорстокого, нелюдського поводження, яке принижує гідність особи. Ми працюємо всі разом задля однієї мети - надання правової допомоги тим, хто опинився у скрутних  життєвих  обставинах,на підвищення рівня правової культури кожного члена суспільства. Знання своїх прав та вміння ними користуватись є невід’ємною частиною якісного життя кожного українця», – зазначила Ніна Вікторівна.

  Спеціаліст Тростянецького відділу ДРАЦС Альона Дацюк в своєму виступі зазначила,що з кожним роком Україна все більше відходить від застарілих правових норм обслуговування населення. Щоб полегшити життя українцям, урядовці вирішили скоригувати і процедуру реєстрації актів цивільного стану. Цю адмінпослугу роблять доступнішою для громадян, а її якість максимально наближають до європейського рівня. 

Учасникам круглого столу було цікаво і корисно довідатись про свої права, обов’язки та відповідальність згідно чинного законодавства України та Декларації ООН про права дитини, адже дуже часто наші повсякденні вчинки мають правові наслідки. Життєві приклади, конкретні ситуації які розглядалися під час зустрічі змусили замислитись присутніх над необхідністю знати закони нашої країни та вміти їх застосовувати.

Директор КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» Марія Дереш  проінформувала учасників круглого столу про форми масової роботи ,які проводить КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» та її бібліотеки-філії в рамках Всеукраїнського  тижня права з метою пропаганди серед користувачів знань правознавчого напрямку. У кожній бібліотеці оформлені тематичні інформаційні зони з правових питань розраховані на всі вікові групи. Це зокрема тематичні виставки «Правові знання кожному»,година спілкування «Правова абетка», урок права «Твоє право і твій обов’язок” , правовий калейдоскоп «Вчимо закон змалку» іт.д .

 В рамках Всеукраїнського тижня права на абонементі для дорослих влаштовано книжкову виставку «Права і свободи людини». З матеріалами виставки – декларація прав людини, нова література з питань права, огляд газет «Пенсійний кур’єр» та «Праця і зарплата» ознайомила Оксана Барчук. «Права і свободи людини та громадянина»презентувала провідний бібліотекар інтернет-центру Анастасія Ліпніцька.

Наприкінці заходу учасники погодили подальші спільні дії по консультуванню та інформуванню населення з правової тематики, тісної співпраці в напрямку дотримання прав і свобод громадян нашої тростянецької громади..

Жвава дискусія, цікаві доповіді, запитання безпосередньо під час виступів, обговорення не тільки теоретичних питань, але й практичних та етичних аспектів, нагальних проблем та перспектив надання правової допомоги є свідченням беззаперечної актуальності заявленої теми круглого столу. Зустріч пройшла у цікавому форматі спілкування між учасниками, та була наповнена цікавою і корисною правою інформацією.

 

КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь