Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Українські школи з 1 січня переходять на нове харчування: що зміниться

Дата: 04.01.2022 11:47
Кількість переглядів: 436

Фото без опису

В Україні завершиться перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування. тож вже з 1 січня 2022 року школи повинні перейти на нове меню для учнів.
Тепер на законодавчому рівні також будуть закріплені інтереси дітей з дієтичними потребами.

Підготовка з переходу на нові стандарти тривала більше року. Тоді ж почалася розробка нового меню – з овочами, фруктами та іншими корисними стравами. Вже з 1 січня 2022 року всі заклади освіти мають харчувати учнів за новими рецептами. Для цього шеф-кухар Євген Клопотенко розробив для шкіл 160 нових страв, в яких обмежено кількість солі та цукру, а натомість збільшено кількість м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Зі шкільних їдалень зникнуть продукти, які не належать до корисних для здоров’я. Не буде ковбаси, паштетів та сосисок. Зникнуть солодощі та солодкі напої, в тому числі солодкі чай та йогурти.

Чим заборонено годувати дітей у школах: м’ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби, непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока, непастеризовані соки, газовані напої та кава, рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів, продукти (особливо чіпси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту, продукція домашнього виробництва, також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

Наразі передбачено, що меню має бути чотиритижневим для різних сезонів (осіннє, зимове, весняне і літнє). Це дозволить урізноманітнити раціон. Наприклад, восени діти будуть більше їсти фруктів та овочів – сливи, груші, кавуни і дині, баклажани, свіжі огірки та помідори. Щодо зими і весни, то там можна використовувати мандарини, апельсини тощо. Ковбаси, паштети та сосиски замінять стравами з риби та м’яса. Буде більше овочів, зокрема бобових, більше фруктів, кисломолочної продукції. Водночас “швидкі перекуси” замінять, до прикладу, на горіхи, сухофрукти та злакові батончики, які не міститимуть багато цукру.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних