A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Українські школи з 1 січня переходять на нове харчування: що зміниться

Дата: 04.01.2022 11:47
Кількість переглядів: 430

В Україні завершиться перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування. тож вже з 1 січня 2022 року школи повинні перейти на нове меню для учнів.
Тепер на законодавчому рівні також будуть закріплені інтереси дітей з дієтичними потребами.

Підготовка з переходу на нові стандарти тривала більше року. Тоді ж почалася розробка нового меню – з овочами, фруктами та іншими корисними стравами. Вже з 1 січня 2022 року всі заклади освіти мають харчувати учнів за новими рецептами. Для цього шеф-кухар Євген Клопотенко розробив для шкіл 160 нових страв, в яких обмежено кількість солі та цукру, а натомість збільшено кількість м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Зі шкільних їдалень зникнуть продукти, які не належать до корисних для здоров’я. Не буде ковбаси, паштетів та сосисок. Зникнуть солодощі та солодкі напої, в тому числі солодкі чай та йогурти.

Чим заборонено годувати дітей у школах: м’ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби, непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока, непастеризовані соки, газовані напої та кава, рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів, продукти (особливо чіпси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту, продукція домашнього виробництва, також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

Наразі передбачено, що меню має бути чотиритижневим для різних сезонів (осіннє, зимове, весняне і літнє). Це дозволить урізноманітнити раціон. Наприклад, восени діти будуть більше їсти фруктів та овочів – сливи, груші, кавуни і дині, баклажани, свіжі огірки та помідори. Щодо зими і весни, то там можна використовувати мандарини, апельсини тощо. Ковбаси, паштети та сосиски замінять стравами з риби та м’яса. Буде більше овочів, зокрема бобових, більше фруктів, кисломолочної продукції. Водночас “швидкі перекуси” замінять, до прикладу, на горіхи, сухофрукти та злакові батончики, які не міститимуть багато цукру.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь