Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Український Гердан - прикраса й оберіг

Дата: 02.02.2022 15:30
Кількість переглядів: 312

Фото без опису

Народна творчість завжди займала чільне місце у діяльності клубних закладів. В умовах сучасності вона стає однією з провідних функцій цих установ, як така, що віддзеркалює українську ментальність, найбільш повно передає сутність процесу

Ефективною формою організації дозвілля мережі закладів Тростянецького СК ЦКД є робота любительських об’єднань та клубів за інтересами.

Любительське  об’єднання «Відлуння Душі» Тростянецького СК ЦКД, керівник – Лариса Антонюк, староста – Ольга Бурківська, об’єднало активних тростянчанок поважного віку: Ольгу Олійник, Блажко Валентину, Пастернак Ніну, Красько Надію, Маляренко Валентину та інших. 

Основний напрямок роботи – декоративно-прикладне мистецтво. Членкині об’єднання працюють в різноманітних напрямках: в’язання, аплікація, шиття, вишивка, спім панк, бісероплетіння.

Особливе місце в роботі - виготовлення Герданів (Гердани або драбинки – національні прикраси з бісеру зі строкатими орнаментами та різноманітними відтінками. Здавна в Україні жінки прикрашали такими ажурними кільцями голову та шию, а чоловіки – капелюхи. Найбільш поширеними вони були в Галичині, Буковині та Закарпатті).

Перший майстер-клас з виготовлення традиційної української прикраси   провела майстриня Тамара Хриплива. Складною та витонченою справою захопилися колежанки по об’єднанню, більше десятка вишуканих прикрас у доробку Ольги Бурківської, Анни Погоди, Ніни Камишної.

З давніх-давен і до сьогодні аксесуари з бісеру залишаються національними оберегами. За виготовлення таких прикрас не беруться в поганому настрої, щоб не передати свої переживання у намистинки.

Сучасні прикраси з бісеру продовжують набувати популярності та зачаровувати своєю красою. Вони роблять будь-який образ довершенним, а людей щасливішими. Українські майстри створюють вироби з турботою та вкладають свою душу та серце в них. Вони запозичують ідеї в інших народів, але придумують власні композиції для неповторного витвору мистецтва.

Учасниці об’єднання виставляли свої роботи на святі Людей похилого віку, фестивалі народної творчості «Різдвяна Зірка» 2022. Наступний проект «Народна лялька» роботи будуть створюватися для виставки та поповновлення фондів Тростянецького селищного краєзнавчого музею.

З інформацією про роботу  любительського об’єднання «Відлуння душі» можна познайомитися в групі «Тростянецький селищний комунальний Центр культури і дозвілля»  мережі «Фейсбук».

Любительські об’єднання і клуби за інтересами не лише сприяють реалізації творчого потенціалу населення, його рекреації та естетизації, а й створюють умови для максимального прояву особистих здібностей.

Тростянецький СК ЦКД

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних