A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Демократичне врядування є важливою умовою сталого соціально-економічного розвитку окремих територіальних громад і держави загалом

Дата: 05.09.2019 08:45
Кількість переглядів: 1481

Фото без опису

Принципи демократичного врядування та особливості місцевого економічного розвитку в умовах децентралізації обговорювались 4 вересня 2019 року, в ході конференції, що відбулась в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Вінницької області.

Учасниками конференції стали міські голови міст обласного та районного  значення, голови ОТГ Вінницької області, керівники окремих обласних  управлінь та відомств, громадські діячі та представники ЗМІ. Мета – за допомогою доповідачів, експертів та практиків об’єднати поняття і показати пряму залежність стану справ в громаді, а, в першу чергу, ефективний розвиток економіки, від демократичних процесів.

В роботі конференції взяли участь голова обласної державної адміністрації, кандидат економічних наук, магістр державного управління  Валерій Коровій та голова обласної Ради Анатолій Олійник.

Модерувала захід директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Вінницької області, кандидат історичних наук Тетяна Пашиніна.

Відкриваючи конференцію, Тетяна Пашиніна подякувала Фонду Ганса Зайделя та його представниці – менеджеру проектів, офіс-менеджер Представництва Фонда Ганса Зайделя в Україні Світлані Савран, яка теж взяла участь у роботі заходу.

«Фонд Ганса Зайделя здійснює свою діяльність під таким лозунгом: «На службі демократії, миру та розвитку». Вже досить тривалий час організація є надійним та системним партнером Центру перепідготовки. Працює в напрямах сприяння сфері державного і місцевого управління, реформування правоохоронних органів, підтримки суспільно-політичних структур. Фонд організовує навчання для підвищення кваліфікації службовців усіх рівнів управління, зокрема, посадових осіб місцевого самоврядування», — зауважила Тетяна Пашиніна. Вона висловила сподівання, що конференція надасть новий імпульс розвитку територіальних громад.

У вітальному слові голова облдержадміністрації зазначив, що демократичне врядування – це врядування, яке забезпечує прозору систему державних фінансових операцій, сприяє приватному секторові економіки та характеризується відсутністю корупції. Тобто,  можна констатувати, що основою демократичного врядування є прозорість, яка дає можливість контролювати функціонування державних органів та не допускати зловживання владою.

«Демократичне врядування є важливою умовою сталого соціально-економічного розвитку  окремих територіальних громад і держави загалом. До прикладу, середньомісячна заробітна плата у Вінницькій області в липні склала 10 280 грн. Це шостий результат серед областей в Україні. Ще кілька років тому Вінниччина займала останні місця в цьому рейтингу. Зрозуміло, що це не випадковість, а обумовлено стимулюванням економічного розвитку з таких точок економічного зростання окремих територій як, до прикладу, м. Вінниця, м. Ладижин, м. Тульчин  м. Гнівань, м. Іллінці. На сьогодні це об’єднані громади. На жаль, ця тенденція не охопила решту територій Вінницької області, хоча вони мають значний потенціал для розвитку. Є такі райони, де немає ОТГ або лише одна, тому об’єктивно визріла необхідність завершення процесу децентралізації, зокрема і шляхом прийняття Закону України про адміністративно-територіальний устрій»,  – зауважив Валерій Коровій.

За активну участь в діяльності Асоціації органів місцевого самоврядування, впровадження заходів по реалізації місцевого самоврядування та покращення соціально-економічного становища в своїй територіальній громаді кращих голів ОТГ Вінниччини нагороджено Почесними грамотами обласної державної адміністрації та обласної Ради.

Вітаючи учасників конференції, голова обласної Ради Анатолій Олійник закликав всіх присутніх до ділової розмови та практичних рекомендацій щодо визначеної теми і в першу чергу про вплив демократичного врядування на економіку. Він зазначив, що демократія не ідеальний інструмент врядування, але кращого людство за роки свого існування не винайшло.

Стан та перспективи реалізації децентралізаційної реформи презентував виконавчий директор Асоціації міст України, кандидат наук з державного управління Олександр Слобожан. Він повідомив, що сьогодні в Україні засновано 848 об’єднаних територіальних громад, в яких відбулися вибори.

«Окрім того, 36 міст обласного значення приєднали 84 суміжні громади і 44 громади чекають на вибори. Нагадаю, Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів», – підкреслив Олександр Слобожан.

Він також зазначив, що головною метою реформи залишається створення спроможного місцевого самоврядування та надання якісних послуг громадянам, отож саме через цю призму й буде розглядатися формування майбутніх ОТГ.

 Про реалізацію місцевих ініціатив в громаді на шляху до децентралізації –  проінформувала присутніх голова Тростянецької селищної ОТГ Тростянецького району Людмила Червонецька.Фото без опису

За результатами  доповідей учасники конференції проаналізували стан децентралізацій них процесів у Вінницькій області, обговорили питання запровадження принципів доброго врядування в громади області, визначили чинники місцевого економічного розвитку в регіоні та сформували низку відповідних рекомендацій.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь