A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

НАРКОМАНІЯ - ЯК СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА

Дата: 31.01.2020 13:42
Кількість переглядів: 4380

Явище наркоманії відоме людству вже багато тисячоліть. Як свідчать різні історичні документи і факти, болезаспокійливі та снодійні властивості наркотичних речовин використовувалися спочатку в медичних цілях.  Але з часом їх обіг вийшов за межі медичного призначення. Ці речовини почали вживати для отримання специфічних відчуттів на рівні біологічних і психотропних ефектів, а також для відновлення порушеного психічного і фізичного стану. Ейфорія після прийому наркотиків запам’ятовується тими ділянками мозку, які відповідають за задоволення, і примушує людину постійно поновлювати його вміст в організмі. Настає звикання і непереборний потяг до цих речовин.

        За останні сто років наркоманія, поширившись в усьому світі, набула характеру справжньої епідемії. В Україні в умовах політичної, економічної нестабільності, відсутності чіткої перспективи, невлаштованості життя, розмитої суспільної моралі, розгубленості перед загальними і особистими проблемами багато людей, особливо представників молоді, вдаються до вживання наркотиків як до специфічної форми захисту від усіх цих негараздів. 

         Найчастіше наркотики починають вживати вихідці з сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах: це, як правило, діти батьків-алкоголіків, діти з неповних сімей або сімей, де порушені внутрішні родинні взаємини, особистісні зв’язки. За таких умов дитина, відійшовши від сім’ї, підпадає під вплив негативної мікросоціальної групи або її лідера. Особам, що вже вживають наркотики, потрібні нові люди, залучені до цієї пристрасті. Вони потрібні їм як середовище, в якому всі перебувають в однаковому наркотичному стані. 

       Вважається, що кожен наркоман за час своєї наркотичної «кар’єри» залучає до наркоманії 13–14 чоловік. Особливу тривогу викликає те, що вона проникає і в шкільне середовище. Молоді необхідно усвідомити, що вживання наркотиків не просто шкодить здоров’ю людини, а й знищує, вбиває її.

       Наркомани часто страждають на різні захворювання, вони рано стають інвалідами, тривалість їхнього життя скорочується у 4–5 разів.

Наслідки вживання наркотиків - аритмія, кровотечі та інші пошкодження носової порожнини; руйнування слизової і втрата нюху, пам’яті, смаку; глухота; параноїдальні психози, галюцинації, агресивність; порушення серцевої діяльності (інфаркт міокарда) або зупинка дихання.

      Тому на перший план потрібно вивести профілактику наркоманії, тобто докласти максимум зусиль, щоб скоротити так звану первинну наркоманію – залучення до цієї пагубної звички дітей. Тобто всі служби та відділи які дотичні до захисту законних прав та інтересів дітей мають спільно працювати в даному напрямку. 

        З ціллю попередження вживання наркотиків та алкоголю підлітками, провідним спеціалістом відділу освіти, культури, медицини, молоді, спорту та соціального захисту Тростянецької селищної ради щоквартально проводиться профілактична робота по закладах загальної середньої освіти на теми: «Наслідки вживання алкоголю на організм дитини», «Вплив наркотиків на психіку підлітків».

       Боляче про це говорити, але наркоманія поширюється набагато швидше, ніж суспільство встигає робити які-небудь заходи по боротьбі з цим страшним явищем. У зв'язку з цим профілактика наркоманії має першорядне значення, адже будь-яку проблему легше попередити, ніж намагатися позбутися від її наслідків.

Провідний спеціаліст  Максименюк А.А.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь