A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Про медичну реформу в селищі

Дата: 27.02.2020 13:53
Кількість переглядів: 1918

                                                          Фото без опису

  Про функціонування центральної районної лікарні та надання медичних послуг після 1-го квітня 2020 року жителям Тростянецької ОТГ йшлося  на розширеному засіданні виконавчого комітету селищної ради 26 лютого. На нього були запрошені заступник голови обласної ради Ігор Хміль, керівники районної ради, райдержадміністрації, громадських організацій, головні лікарі медичних установ району, депутати та працівники селищної ради, представники ЗМІ, жителі громади також долучились до участі в засіданні аби обговорити нагальне питання.

  «У жителів громади, у мене особисто питання проведення медичної реформи викликає глибоку стурбованість. Ми винесли дане питання на засідання виконкому з тим,  щоб отримати  інформацію з перших джерел, запобігти виникненню дезінформації, та довести її максимально до жителів Тростянця, висвітливши у засобах масової інформації, для того щоб зняти паніку, або не жити ілюзіями і розуміти, що нас реально чекає з впровадженням медичних реформ на території громади», - розпочала засідання селищний голова Людмила Червонецька.

   Нагадаємо, що з 1 квітня 2020 року суттєві зміни чекають на заклади охорони здоров'я "вторинки" та "третинки", тобто на ті, які надають спеціалізовану (міські, районні лікарні) і високоспеціалізовану (обласні лікарні і центри) медичну допомогу.

  Українці отримають безоплатний гарантований пакет медпослуг за Програмою медичних гарантій (ПМГ), їх буде 26.

  Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року». До переліку включено заклади охорони здоров’я, що відповідають вимогам або можуть бути підвищеними до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого або другого рівня. У Вінницькій області визначено 10 таких опорних закладів охорони здоров’я.

 Комунальне некомерційне підприємство (далі КНП) «Тростянецька центральна районна лікарня» до цього переліку не ввійшло.

  Для цього кожна лікарня мала б провести величезну роботу, щоб відповідати низці вимог Національної служби здоров’я України (далі НЦЗУ), без чого укладання угоди з нею для надання гарантованих медичних послуг за програмою медичних гарантій неможливе.

  Головний лікар КНП «Тростянецька центральна районна лікарня» повідомив присутніх, що установа, керівником якої він є, подала до Національної служби здоров’я України пропозицію щодо п’яти пакетів медичних послуг, які заклад може надавати населенню, а саме:

  • амбулаторна медична допомога;
  • цистоскопія;
  • хірургічні операції в стаціонарних умовах: хірургія, ортопедія і травматологія, урологія, гінекологія;
  • стаціонар нехірургічного профілю: терапія, неврологія, педіатрія, інфекційні хвороби, дитячі інфекційні хвороби;
  • езофагодуоденоскопія.

  Аби зберегти статус лікарні інтенсивного лікування і створити умови для якісного надання інших медичних послуг жителям громади, закладу потрібно вирішити ряд нагальних питань, основні з яких - придбання сучасної медичної апаратури, на що потрібно близько семи мільйонів гривень, кадрове забезпечення. У випадку вирішення цих питань, існує можливість надання  до НСЗУ пакету документів на отримання угоди на інші види медичних послуг.

  Після втілення другого етапу медичної реформи у центральній районній лікарні передбачається така кількість медичних ліжок у співвідношенні до кількості профільних спеціалістів закладу:

  • 15 травматологічних ліжок - 3 лікарі;
  • 5 урологічних ліжок - 1 лікар;
  • 5 гінекологічних ліжок -  3 лікарі;
  • 15 хірургічних ліжок - 4 лікарі:
  • 20 терапевтичних ліжок - 2 лікарі;
  • 12 неврологічних ліжок - 1 лікар;
  • 15 педіатричних ліжок - 1 лікар;
  • 10 інфекційних ліжок (5 дитячих і 5 дорослих) - 2 лікарі.

  Тобто, стаціонару медичну допомогу жителі селища у даному закладі отримають. Що стосується хворих з інфарктом, інсультом, невідкладним станом - це питання складніше.

  Хворий, потрапивши до районної лікарні з підозрою на інсульт, з власного дозволу, повинен бути транспортований працівниками екстреної медичної допомоги до найближчої по відстані Бершадської центральної районної лікарні, яка визначена як опорна, та пройти обстеження з допомогою медичної апаратури (МРТ і т.д.), яка відсутня у Тростянецькій ЦРЛ. У разі відмови пацієнта транспортуватись, певне лікування буде здійснюватись на місці.

  У випадку підозри на інфаркт, пацієнта направляють у кардіоцентр м.Вінниця у період так званого «терапевтичного вікна» (це час, який працює на пацієнта до виникнення ускладнень, для інфаркту - 12 годин). Якщо цей період втрачений – хворий обстежується у певному порядку,  але за власний кошт.

  Пологи проводимуться у Бершадській або Тульчинській ЦРЛ,  адміністрація даних закладів в свою чергу буде вирішувати питання транспортування пацієнтів в обласні медичні установи у зв’язку із ступенем важкості при народженні. У екстрених випадках пологи прийматимуться у районній лікарні, за словами головного лікаря, установа забезпечена для цього усім необхідним.

  У випадку складної політравми лікування буде здійснюватися на місці.

  У ситуації, яка склалася, треба розуміти те, що лікарні не закриваються, але перейдуть у режим жорсткої конкуренції і неабияк будуть залежати від принципу «гроші ходять за пацієнтом».

  До слова була запрошена голова Тростянецької районної ради Людмила Скапровська, яка анонсувала подання звернення до Вінницької обласної ради та відповідних органів урядового рівня про відтермінування медичної реформи.

  Підтримав ініціативу голови районної ради заступник голови обласної ради Ігор Хміль. «Дев’ять депутатів Верховної Ради України з Міжфракційного об’єднання «Вінниччина», - сказав він, - вважають, що рішення про визначення 10 опорних лікарень на Вінниччині є необгрунтованим та обмежує жителів області в отриманні гарантованого державою якісного та доступного медичного обслуговування. Тому вони звернулися до Прем‘єра, МОЗ та ОДА (ці виконавчі органи є суб’єктами визначення опорних лікарень по всій країні) щодо внесення змін до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 січня 2020 року «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року», у зв’язку з необхідністю перегляду та збільшення переліку опорних лікарень, розробці методології визначення спроможної мережі опорних лікарень інтенсивного лікування згідно чітких критеріїв доступності, демографічної ситуації, функціональної потужності та ефективності, покриття потреб населення».

  Звернути увагу на санітарний стан районної лікарні, провести потужну роз’яснювальну роботу серед населення про нові запровадження в закладі у рамках медичної реформи, залучити благодійні кошти для закупівлі необхідного медичного обладнання, надання інформації про використання бюджетних коштів у відкритому доступі рекомендувала керівництву КНП «Тростянецька центральна районна лікарня» заступник голови районної державної адміністрації Таїсія Науменко.

           Фото без опису Фото без опису

          Фото без опису Фото без опису

              Фото без опису Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь