Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

День пам'яті та примирення: Історія та значення дати для України

Дата: 08.05.2020 11:33
Кількість переглядів: 681

Фото без опису

  З 2015 року в Україні щорічно відзначається День пам'яті та примирення.  Пам'ятна дата завжди випадає на 8 травня - річницю капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році.

  Метою урочистих заходів є "гідне вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та вираження поваги всім борцям проти нацизму". 

Історія встановлення 

  8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззперечну капітуляцію нацистської Німеччини. Його було підписано ще 7 травня у французькому Реймсі, проте він набув чинності наступного дня у Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945-го в багатьох містах Європи та США проводилися масштабні святкування.

  Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, яку було приурочено до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, державам-членам ООН пропонувалося, крім святкування своїх Днів перемоги чи визволення, щороку відзначати один або два дні як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни. У підсумку День пам'яті і примирення відзначається у світі 8-9 травня.

День пам'яті та примирення в Україні

  З 1945 до 2013 року (включно) в УРСР, а потім і в незалежній Україні, урочистості з нагоди завершення Другої світової війни в Європі відбувалися 9 травня. У цей день традиційно влаштовували військові паради, покладали квіти до могил загиблих солдатів і вітали ветеранів.

  У 2014 році вперше в історії України офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі і перемоги над нацизмом проходили два дні - 8 і 9 травня. Планувалося, що і надалі в Україні День пам'яті загиблих буде починатися 8 травня - разом з Європою та світом, і триватиме традиційно й 9 травня.

  9 квітня 2015 року Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам'яті та примирення на честь всіх жертв Другої світової війни, воно відзначається один день. При цьому в Україні 8 травня не є державним вихідним, а 9 травня (День перемоги у багатьох країнах пострадянського простору) є неробочим днем.

  На початку квітня 2019 року чинний президент України Петро Порошенко підписав указ "Про відзначення в 2019 році Дня пам'яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України". Зазвичай під час святкування Дня пам'яті і примирення в Києві та обласних центрах біля пам'ятників і меморіалів, присвячених увічненню перемоги над нацизмом та вшанування пам'яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років, встановлюється почесна варта, а також покладаються вінки і квіти.

Символ

  З 2014 року символом Дня примирення та Дня перемоги в Україні став червоний мак. Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

  В Українському інституті національної пам'яті звернулися до українців з проханням 8 травня доповнити одяг червоним маком. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку, воно уособлює квітку маку, з іншого - кривавий слід від кулі. Рекомендується робити стилізовані червоні маки з паперу або тканини і розміщувати на одязі з лівого боку грудей, ближче до серця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних