A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

День пам'яті та примирення: Історія та значення дати для України

Дата: 08.05.2020 11:33
Кількість переглядів: 669

Фото без опису

  З 2015 року в Україні щорічно відзначається День пам'яті та примирення.  Пам'ятна дата завжди випадає на 8 травня - річницю капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році.

  Метою урочистих заходів є "гідне вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та вираження поваги всім борцям проти нацизму". 

Історія встановлення 

  8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззперечну капітуляцію нацистської Німеччини. Його було підписано ще 7 травня у французькому Реймсі, проте він набув чинності наступного дня у Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945-го в багатьох містах Європи та США проводилися масштабні святкування.

  Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, яку було приурочено до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, державам-членам ООН пропонувалося, крім святкування своїх Днів перемоги чи визволення, щороку відзначати один або два дні як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни. У підсумку День пам'яті і примирення відзначається у світі 8-9 травня.

День пам'яті та примирення в Україні

  З 1945 до 2013 року (включно) в УРСР, а потім і в незалежній Україні, урочистості з нагоди завершення Другої світової війни в Європі відбувалися 9 травня. У цей день традиційно влаштовували військові паради, покладали квіти до могил загиблих солдатів і вітали ветеранів.

  У 2014 році вперше в історії України офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі і перемоги над нацизмом проходили два дні - 8 і 9 травня. Планувалося, що і надалі в Україні День пам'яті загиблих буде починатися 8 травня - разом з Європою та світом, і триватиме традиційно й 9 травня.

  9 квітня 2015 року Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам'яті та примирення на честь всіх жертв Другої світової війни, воно відзначається один день. При цьому в Україні 8 травня не є державним вихідним, а 9 травня (День перемоги у багатьох країнах пострадянського простору) є неробочим днем.

  На початку квітня 2019 року чинний президент України Петро Порошенко підписав указ "Про відзначення в 2019 році Дня пам'яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України". Зазвичай під час святкування Дня пам'яті і примирення в Києві та обласних центрах біля пам'ятників і меморіалів, присвячених увічненню перемоги над нацизмом та вшанування пам'яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років, встановлюється почесна варта, а також покладаються вінки і квіти.

Символ

  З 2014 року символом Дня примирення та Дня перемоги в Україні став червоний мак. Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

  В Українському інституті національної пам'яті звернулися до українців з проханням 8 травня доповнити одяг червоним маком. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку, воно уособлює квітку маку, з іншого - кривавий слід від кулі. Рекомендується робити стилізовані червоні маки з паперу або тканини і розміщувати на одязі з лівого боку грудей, ближче до серця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь