A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Від сплати податків до місцевих бюджетів залежить фінансова спроможність і добробут громади!

Дата: 17.06.2020 08:52
Кількість переглядів: 648

               

  В умовах спаду економіки та повільного наповнення селищного бюджету об’єднаної територіальної громади Тростянецька селищна  рада звертається до суб‘єктів господарської діяльності з розумінням віднестися до наявних проблем та своєчасно і в повному обсязі здійснювати розрахунки із бюджетом. Це дасть можливість не тільки своєчасно виплачувати заробітну плату працівникам бюджетних установ, своєчасно здійснювати розрахунки за енергоносії та комунальні послуги, закуповувати медикаменти і продукти харчування, проводити соціальні виплати,  а й здійснювати видатки із благоустрою, ремонту доріг, вуличного освітлення, утримання в належному стані будівель комунальних установ.

  Є велика надія, що ділова активність незабаром відновиться і ми зуміємо надолужити упущене!

  Для того, щоб наша громада мала більше можливостей стати кращою та багатшою, ми маємо навчитися платити податки. Ця корисна звичка, яка з часом стане цінністю, принесе лише найкраще.

Які податки формують доходи Тростянецької селищної об’єднаної територіальної громади?

  Податок на доходи фізичних осіб сплачують всі громадяни, які отримують дохід у вигляді заробітної плати, грошового забезпечення, гонорарів, інших виплат та винагород, ставка податку становить 18%. За нормативами, бюджет громади отримує 60 % від даного  податку.

  Збір з роздрібного продажу підакцизних товарів сплачують продавці пива, алкогольних та деяких слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів, нафтопродуктів. Калькуляція даного збору достатньо складна, оскільки майже для кожного виду продукту є свої ставки. Проте, до місцевих бюджетів зараховується від 2% до 5% вартості реалізованого товару, який надходитиме до місцевих бюджетів. Тому доречно перевіряти, де зареєстрована юридична особа – ваша заправка, - де ви звикли заправляти ваш автомобіль, щоб здійснюючи покупку – підтримувати свою громаду.

  Податок на майно складається з: податку на нерухоме майно (відмінне від земельної ділянки), транспортного податку, плати за землю. Відповідно, платниками цього податку є власники того чи іншого виду майна.

  Податок на нерухоме майно (відмінне від земельної ділянки). Орган місцевого самоврядування самостійно може встановлювати ставку даного податку, але не більшу за максимальну ставку, що передбачена Податковим кодексом. Базою оподаткування нерухомого майна (житлової/нежитлової нерухомості)  прийнято вважати загальну площу об’єкта нерухомості. Для квартир – це 60 кв.м, для будинків – 120 кв.м. Тобто нарахування податку здійснюється не на загальну площу, а на частку перевищення бази оподаткування (наприклад:  власник квартири на 75 кв.м. сплачує податок не за всі 75 кв.м., а лише за 15 кв.м.).

  Плату за землю теж уповноважені визначати самостійно селищна рада. Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь - не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки. Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).

  Транспортний податок сплачується за легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років, і мають обєм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Ставка податку стала і дорівнює 25 тис грн., які мають бути сплачені авансовими платежами поквартально.

 Єдиний податок у 100% обсязі зараховується до бюджету громади. Єдиний податок сплачують фізичні особи-підприємці та юридичні особи які в свою чергу поділяються на 4 групи. Саме приналежність до тієї чи іншої групи, визначає ставку податку.  Ставки податку можуть бути як фіксовані ( у 2020 році визначено для платників І групи - 10% прожиткового мінімуму (210,20 грн.), для платників ІІ групи – 15% мінімальної зарплати (708,45грн), так і   відсоток  з обороту (для ІІІ групи 3% (для платників ПДВ) та 5% (для неплатників ПДВ).

  Плата за надання адміністративних послуг фактично в повному обсязі теж лишається на місцях.

  Екологічний податок сплачують різні категорії платників податків. Наприклад, не лише підприємства, які скидають шкідливі речовини у водойми, але й громадяни, які їздять на автомобілях. Екологічний податок входить у вартість пального, тому фактично податок сплачує продавець, а не кожна окрема людина, що заправила пальним свій автомобіль. Ставка податку варіюється залежно від категорії небезпеки та видів відходів та інших чинників.  Наразі до бюджету громади зараховується 25% .

 

Управління фінансів Тростянецької селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь