A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

В читальній залі КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» представлена документальна виставка «Покличемо пам'ять у свідки...»

Дата: 26.11.2020 14:32
Кількість переглядів: 458

Фото без опису

Серед варварських злочинів, учинених ленінсько-сталінським тоталітарним режимом проти української нації протягом 20-30-х років минулого століття, своїм нелюдським характером і масштабами виокремлюється Голодомор 1932-1933 років в Україні, внаслідок якого мільйони українських селян були виморені штучно організованим голодом.

Україна в 1932-1933 роках пережила страшну трагедію – Голодний Мор, жорстокість якого полягає передусім у тому, що голод не був наслідком стихійного лиха, посухи або неврожаю, він став результатом навмисної політики більшовицького режиму. Шляхом насильницького вилучення продовольства, блокади сіл та цілих районів, заборони виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресій сторони незгодних, тоталітарна система створила для українців умови, які були несумісні з життям. Така політика більшовицького режиму – злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН 1948 року про геноцид. Тому Голодомор – штучно організований у 1932-1933 роках – був геноцидом українського народу. Політика комуністичного керівництва призвела у 1932 році до голоду в багатьох регіонах СРСР, але ніде репресивні заходи, не мали таких масштабів і такої зловмисності, як в Україні та на Кубані, заселеній переважно Українцями. Головною ціллю тоталітарного режиму було знищення незалежного українського селянства – ядра нації, носія споконвічних традицій і національних цінностей, які суперечили комуністичній ідеології. Голод розглядався керівництвом СРСР як інструмент придушення національного опору, а не брехнею про посуху та неврожаєм. Хліб в Україні був. Радянський уряд масово продавав зерно за кордон. В Україні на повну потужність  працювали спиртові заводи, переробляючи дорогоцінне зерно і картоплю на спирт і горілку, які також експортувалися. У 1932 році з УкФото без описураїни за кордон експортували 1,72 млн.т. зерна, у 1933 році – 1,68 млн.т. Така кількість зерна цілком могла урятувати людей, що голодували. Жертви Голодомору обчислювалися мільйонами. За оцінками істориків і демографів, кількість прямих і непрямих втрат населення України становить понад 10 мільйонів осіб.

У 2006 році за ініціативою Президента України В. Ющенка було підготовлено і прийнято Верховною Радою Закон України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», що визнав Голодомор геноцидом Українського народу. Кожен громадянин України повинен знати масштаби цієї трагедії, внаслідок якої в мирний час на своїй землі загинули мученицькою смертю мільйони наших земляків, зникли з карти України сотні і тисячі сіл і хуторів. І не тільки знати і пам’ятати, а й передавати це знання дітям та онукам, шанувати пам'ять загиблих, робити все можливе, аби подібні трагедії не могли повторитися. Ніколи.

Про всі страшні події Голодомору в Україні, в нашому районі висвітлює документальна виставка до Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні в 1932-1933 роках «Покличемо пам'ять у свідки...» організована в КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ».

 

КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь