A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Пам’ятка для населення про дотримання правил пожежної безпеки під час встановлення новорічної ялинки!

Дата: 14.12.2020 08:57
Кількість переглядів: 467

Фото без опису

Незабаром новорічні та різдвяні свята 2021 року, що принесуть до кожного будинку радість і надію. Щоб наслідки від пожежі нікому не затьмарили свята, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки.

Такі вимоги є і до новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування Нового року і Різдва.

Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит. і т. ін. При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, які мають протипожежний захист (ця інформація вказується на упаковці).

Щоб ялинка не впала або не поранила дитину, вона повинна бути правильно зібрана і надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені. На ялинку не можна встановлювати свічі та бенгальські вогні, особливо в об'єднанні з ватним «снігом» і паперовими іграшками. Збирати штучну ялинку потрібно згідно з інструкцією. У процесі складання ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих.


Для дитячої безпеки ялинку краще прикрасити легкими прикрасами, які не б’ються (бантами, шишками, кульками зі склопластику і т. ін). Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправжні й не сертифіковані електричні вироби.

Влаштовуючи ялинку дотримуйтесь вимог правил пожежної безпеки:

- ялинка має бути встановлена на стійкій основі;

- ялинку не слід встановлювати на шляхах евакуації;

- ілюмінація мусить бути виконана з дотриманням правил влаштування електроустановок;
- у разі використання електричної освітлювальної мережі без понижуючого трансформатора на ялинці можуть застосовуватись гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 В;

- потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт;

- підключення гірлянд до мережі повинно виконуватись тільки за допомогою штепсельних з’єднань;
- при виявленні несправності в ілюмінації (нагрівання проводів, блимання лампочок, іскріння тощо) її слід терміново вимкнути;

- мінімальна відстань від місця, де встановлено ялинку, до опалювальних пристроїв та легкозаймистих речей, портьєр тощо, має становити не менше 1 метра;

- не прикрашайте ялинку ватою, папером, марлею та целулоїдними іграшками.

Освітлюйте її тільки електричними гірляндами промислового виробництва;
- в приміщенні, де встановлено ялинку, категорично заборонено запалювати бенгальські вогні;
- не одягайте дітей у костюми з вати, марлі, паперу та інших легкозаймистих матеріалів, не просочених легкозаймистою рідиною;

- пам’ятайте, що у приміщенні, де встановлено ялинку, необхідно обладнати протипожежний куточок, в якому мають бути вогнегасники, вода та спеціальні покривала.


У разі надзвичайних ситуацій негайно повідомте пожежну охорону за телефоном 101.

Вживши заходів по евакуації з приміщення всіх присутніх, приступіть до гасіння пожежі. Якщо спалахнула ялинка, першочергово необхідно вимкнути з розетки усі прилади, ялинку повалити на підлогу, щоб вогонь не пішов до верху та не перекинувся на штори, мебель та інші предмети і накрити сухою щільною, товстою тканиною чи сильно залити  водою.

Перед тим як встановити ялинку в дитячих закладах та громадських місцях, обов’язково зверніться за консультацією до пожежних частин, які розташовані поблизу.

Будьте обережні з вогнем при встановленні новорічних ялинок!

Пам’ятайте!

 

Прикраси для ялинки та святкові костюми з вати, паперу, синтетики, еластику та інших легкозаймистих матеріалів дуже небезпечні. Також сприяє розвитку пожежі хвоя, яка швидко висихає. Тож щоб свято було зіпсовано, достатньо джерела вогню, яким може стати хлопавка, бенгальський вогник або свічка, не кажучи вже про петарди, феєрверки та ракети.

Найнебезпечніше те, що пожежа може спалахнути як миттєво, що стане причиною паніки, опіків та інших трав людей, так і непомітно через декілька годин після процесу тління, коли у приміщенні нікого не буде.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь