Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

У бібліотеках громади організовано ілюстровані виставки – спогади «Болюча правда Афганської війни»

Дата: 11.02.2021 14:40
Кількість переглядів: 486

Фото без опису

 

Минають дні, ідуть роки

Життя листки перегортає.

А біль Афгану – навіки,

В душі чомусь не замовкає.

Пам'ять крутить старе кіно,

Нам забути б усе це давно!

Тільки кулі свистять коло скронь –

І випалює пам'ять вогонь.

Афганська війна тривала 10 років. 27 грудня 1979 року війська СРСР увійшли до Афганістану. Спочатку вони розташувалися гарнізонами у великих містах країни, а згодом поступово втягнулися в бойові дії по всій території.

Молоді люди йшли туди не за орденами і медалями, свято вірячи, що виконають інтернаціональний обов’язок. Йдучи у те пекло, вірили, що несуть визволення приниженим та поневоленим, що йдуть не вбивати, а захищати нове життя…

Через цю безглузду війну пройшли майже 700 тисяч. І серед них були українці. Звання Героя Радянського Союзу було присвоєно 72 військовослужбовцям, з них – 12 українцям. 15 тисяч вояків загинуло у радянсько-афганській війні.

Вона залишила наслідки для України. Не повернулося додому з війни 3360 воїнів; з них – 3280 загинуло, а 80 – пропало безвісти чи потрапило в полон, багато залишилося інвалідами.

Нове керівництво СРСР на чолі з Михайлом Горбачовим визнало помилковим рішення попередників і з кінця 1986 року пішло на поетапне виведення військ з Афганістану. Однак воєнні дії не припинялися.

Восени 1988 року, за наказом з Москви, розпочалася операція «Тайфун». Радянська авіація завдала нищівного бомбардування по кишлаках уздовж траси Кабул-Саланг, якою мали виводити війська. 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю.

Чимало років минуло з часу виведення радянських військ з Афганістану, а події в цій країні залишилися живим болем для багатьох колишніх солдатів та офіцерів, що воювали в цій війні. Вони живуть серед нас, вони не дивлячись на свій вік пішли захищати свою землю від агресора на сході України. Проте у їхніх серцях живе те, суті чого, на щастя, не знає більшість із нас. У їхніх душах все ще живе війна. І  часом уночі вони прокидаються від снів, у яких громлять вибухи, свистять біля скроні кулі, палає збитий в ущелині вертоліт. І друг, з яким ділили цигарку, коротко скрикнувши, падає горілиць, поспішивши полетіти додому в «Чорному тюльпані»… Про дійсну правду Афганської війни розповідають у своїх спогадах солдати і офіцери, що пройшли те пекло, у документальній та художній літературі відомих авторів Анатолія Гончара, Едуарда Подільського, Раїси Плотнікової, Сергія Урсова та інших. Працівники КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» та бібліотек-філій організували ілюстровані виставки – спогади до Дня ушанування учасників бойових дій на території інших держав «Болюча правда Афганської війни».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних