A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

У бібліотеках громади організовано ілюстровані виставки – спогади «Болюча правда Афганської війни»

Дата: 11.02.2021 14:40
Кількість переглядів: 476

Фото без опису

 

Минають дні, ідуть роки

Життя листки перегортає.

А біль Афгану – навіки,

В душі чомусь не замовкає.

Пам'ять крутить старе кіно,

Нам забути б усе це давно!

Тільки кулі свистять коло скронь –

І випалює пам'ять вогонь.

Афганська війна тривала 10 років. 27 грудня 1979 року війська СРСР увійшли до Афганістану. Спочатку вони розташувалися гарнізонами у великих містах країни, а згодом поступово втягнулися в бойові дії по всій території.

Молоді люди йшли туди не за орденами і медалями, свято вірячи, що виконають інтернаціональний обов’язок. Йдучи у те пекло, вірили, що несуть визволення приниженим та поневоленим, що йдуть не вбивати, а захищати нове життя…

Через цю безглузду війну пройшли майже 700 тисяч. І серед них були українці. Звання Героя Радянського Союзу було присвоєно 72 військовослужбовцям, з них – 12 українцям. 15 тисяч вояків загинуло у радянсько-афганській війні.

Вона залишила наслідки для України. Не повернулося додому з війни 3360 воїнів; з них – 3280 загинуло, а 80 – пропало безвісти чи потрапило в полон, багато залишилося інвалідами.

Нове керівництво СРСР на чолі з Михайлом Горбачовим визнало помилковим рішення попередників і з кінця 1986 року пішло на поетапне виведення військ з Афганістану. Однак воєнні дії не припинялися.

Восени 1988 року, за наказом з Москви, розпочалася операція «Тайфун». Радянська авіація завдала нищівного бомбардування по кишлаках уздовж траси Кабул-Саланг, якою мали виводити війська. 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю.

Чимало років минуло з часу виведення радянських військ з Афганістану, а події в цій країні залишилися живим болем для багатьох колишніх солдатів та офіцерів, що воювали в цій війні. Вони живуть серед нас, вони не дивлячись на свій вік пішли захищати свою землю від агресора на сході України. Проте у їхніх серцях живе те, суті чого, на щастя, не знає більшість із нас. У їхніх душах все ще живе війна. І  часом уночі вони прокидаються від снів, у яких громлять вибухи, свистять біля скроні кулі, палає збитий в ущелині вертоліт. І друг, з яким ділили цигарку, коротко скрикнувши, падає горілиць, поспішивши полетіти додому в «Чорному тюльпані»… Про дійсну правду Афганської війни розповідають у своїх спогадах солдати і офіцери, що пройшли те пекло, у документальній та художній літературі відомих авторів Анатолія Гончара, Едуарда Подільського, Раїси Плотнікової, Сергія Урсова та інших. Працівники КЗ «Публічна бібліотека Тростянецької ОТГ» та бібліотек-філій організували ілюстровані виставки – спогади до Дня ушанування учасників бойових дій на території інших держав «Болюча правда Афганської війни».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних