A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Відповіді на поширені запитання про вакцинацію від COVID-19

Дата: 17.02.2021 15:03
Кількість переглядів: 434

Чи можуть мене змусити вакцинуватися? 

Ні,  вакцинація  від  COVID-19  є  добровільною.  Але  Міністерство  охорони  здоров’я  та  Всесвітня  організація охорони здоров’я рекомендують зробити вакцинацію для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути в групі ризику.

Якщо я перехворів/-ла на COVID-19, чи потрібно мені вакцинуватися? 

Надійних даних про те, скільки триває імунітет після перенесеного СOVID-19, поки що немає. Трапляються випадки повторного інфікування. Водночас випадків, коли вакцинація зашкодила людям, котрі перехворіли на COVID-19, не зафіксовано.

Тож якщо ви перехворіли, вам усе одно показано щеплення.

  • Зважаючи на прогнозований дефіцит вакцини й на те, що передусім щеплення потрібне тим, хто ще не хворів на COVID-19, рекомендовано відкласти вакцинацію на 6 місяців від часу перебігу COVID-19.
  • За бажанням ви можете вакцинуватися раніше, але тільки якщо ви належите до групи пріоритетності і якщо  вакцини  вистачає  іншим  людям,  які  належать  до  пріоритетної  групи  і  не  мають задокументованого COVID-19 в анамнезі.

Чи будуть видавати «паспорти вакцинації»? Які документи підтверджують щеплення?

Поки що «паспорти вакцинації» не передбачено, адже ці документи ще не узгоджені на міжнародному рівні.

Україна зможе запровадити цифрові й друковані «паспорти вакцинації», щойно отримає чіткі вимоги до них від міжнародних партнерів (ЄС, ВООЗ тощо).

Поки «паспорти вакцинації» не впроваджені, українці отримуватимуть довідку про проведення щеплення від COVID-19, оформлену згідно з чинними положеннями про щеплення.

Якщо  я  входжу  до  пріоритетної  групи  вакцинації,  але  на  момент  того,  коли  була  моя  черга, вакцинуватися не було змоги (за станом здоров’я тощо)? Чи вакцинують мене?

Так. Питання вакцинації в такому випадку вирішуватиметься із сімейним лікарем та з медичним персоналом, який здійснює щеплення. Вакцинація буде доступною в наступному раунді щеплень.

Якщо в мене вже був COVID-19 і я одужав/-ла, чи потрібно мені вакцинуватися? 

Так. Зважаючи на серйозні ризики для здоров’я і те, що можна повторно заразитися COVID-19, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли. Наразі достеменно невідомо, наскільки довго зберігається набутий імунітет. Вакцинація — надійний захист від COVID-19.

Рекомендації Національної технічної групи експертів з імунізації: 

  1. Вакцинацію осіб, які отримували моноклональні антитіла або плазму реконвалесцентів, тобто людей, які знаходяться на стадії одужання, в лікуванні COVID-19, слід відкласти принаймні на 6 місяців.
  2. Факт проведеної вакцинації проти COVID-19 жодним чином не повинен впливати на терапевтичну тактику пацієнта з COVID-19.

Якщо у вас є запитання, зверніться до вашого сімейного лікаря. 

Скільки доз вакцини потрібно отримати?

Наразі необхідно отримати 2 дози вакцини.  Усі вакцини, які сьогодні знаходяться на ІІІ стадії клінічних випробувань, потребують дводозного введення, окрім вакцини від Johnson&Johnson/Janssen, яка зараз випробовується для однодозного введення.

Чи потрібно мені носити маску й уникати близького контакту з іншими, якщо мені ввели дві дози  вакцини?

Так. Ще недостатньо вивчено, чи може вакцина від COVID-19 захистити від передавання вірусу між людьми.

Тому  рекомендовано  дотримуватися  всіх  правил  респіраторної  гігієни,  носити  маску  і  тримати  дистанцію  навіть після вакцинації. Коли з’явиться більше даних про здатність вакцинації запобігати передаванню вірусу від людини до людини, такі рекомендації можуть бути змінені.

Чи можна робити щеплення від COVID-19 одночасно з іншими?

Національна технічна група експертів з імунізації рекомендує МОЗ України, зважаючи на відсутність даних про одночасну вакцинацію проти COVID-19:

  1. Бажано проводити  планову  вакцинацію  проти  інших  інфекційних  хвороб  через  28  днів  після отримання другої дози вакцини проти COVID-19; у разі необхідності (якщо вакцинація проти COVID-19 є перепоною для планової вакцинації за віком чи за схемою) цей термін може бути скорочений до 14 днів.
  1. Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена через 14 днів після отримання щеплення проти інших інфекційних хвороб.
  1. Вищезазначені рекомендації з вакцинації проти COVID-19 та інших хвороб не стосуються вакцинації за екстреними показаннями, ніж передбачено в інструкції, дози вакцин зараховуються.

 

Джерело: Вінницька ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь