A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Перехід на літній час: коли переводять годинники і як адаптуватись

Дата: 26.03.2021 09:00
Кількість переглядів: 546

Фото без опису

Навесні та восени в Україні прийнято переводити стрілки годинників. У перший місяць весни традиційно відбувається перехід на літній час.  

Переведення стрілок годинників на літній час, як заведено, проходить в останню неділю березня. Затверджено це постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року.

Таким чином, перехід на літній час в Україні у 2021 році відбудеться в ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. Цієї ночі о 3:00 українці повинні перемістити стрілки годинників на одну годину вперед. Відповідно, через переведення годинників час на сон скоротиться на годину.


Сезонна зміна часу має негативні наслідки для людського організму. Багатьом людям складно в один момент перелаштуватися зі звичного режиму дня на інший розпорядок.

Пропонуємо вам також 5 порад, як полегшити  переведення годинника.

1. Висипайтеся. 

Лягати спати і вставати вранці необхідно раніше, ніж зазвичай, щоб отримати відчуття того, що ви виспалися. Швидше заснути ввечері допоможе теплий душ, а прокинутися вранці – контрастний. За можливості не буде зайвим і поспати вдень.

2. Знижуйте навантаження, а важливі справи робіть у другій половині дня. 
Поки організм не перелаштується на новий час, особисті біоритми людини тимчасово зміщуються. Тож незалежно від того, жайворонок ви чи сова, складні завдання та прийняття важливих рішень краще відкласти на другу половину дня. Вранці організм ще занадто виснажений. При цьому не забувайте робити перерви протягом робочого дня. Якщо активно займаєтеся спортом, варто також ставитися до себе більш поблажливо.

3. Стежте за своїм харчуванням.
Їжа із усіх факторів впливає на наше самопочуття чи не найбільше. Тож у цей час варто приділити особливу увагу правильному харчуванню. Слід виключити з раціону жирну і гостру їжу, обмежити солодощі. Ні в якому разі не нехтувати сніданком. Бажано споживати більше овочів та фруктів, але оскільки натуральні овочі з вітамінами зараз майже відсутні, не зашкодять вітаміни в таблетках. Деякі медики рекомендують у цей період пити зелений чай, як засіб підтримки організму в тонусі.

4. Більше гуляйте на свіжому повітрі.  
По можливості бувайте на свішому повітрі, де немає людей, в лісі, біля озера, або просто виходьте на балкон. Намагайтеся частіше провітрювати приміщення. Займайтеся фізкультурою. Все це допоможе організму сприятливо закінчити один день і при повних силах розпочати наступний.
Фото без опису

5. Женіть від себе погані думки. 
Це правило актуальне завжди, однак особливо воно допоможе у перші тижні після переведення стрілок годинника. Варто уникати або зменшити вплив факторів, які можуть спровокувати стрес (перегляд новин, соцмереж тощо). Слід тимчасово відмовитися від таких збудників психологічного стану, як кава, алкоголь та сигарети. Адже усе це може впливати на якість сну і, як наслідок, провокувати погане самопочуття. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь