Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Україно моя, вишивана

Дата: 19.05.2021 15:07
Кількість переглядів: 398

Фото без опису

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво зображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми джерелами сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу й орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.


В давнину люди вірили, що вишиванки наділяють людину силою рідної землі, адже знаки та візерунки, вишиті на них, мають глибоке значення. Ці символи дійшли до наших днів і зараз використовуються для оздоблення сучасних вишиванок.


Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі, вірності та любові. Вона настільки глибоко увійшла в наше життя, що в Україні встановили навіть спеціальне свято – День вишиванки. Цей день — поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане сприянню єдності й культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Воно відзначається в третій четвер травня. А цьогоріч відзначає ювілейний 15-й Всесвітній день вишиванки 2021.


Саме для того, щоб підтримати сутність української вишивки, зберегти та популяризувати славні українські традиції серед молоді в Тростянецькій селищній публічній бібліотеці проведено народознавчу вітальню до Дня вишиванки «Україно моя, вишивана». Багато цікавих фактів про вишиванку, про особливості українського одягу етнографічних регіонів, їхнє значення у святах та обрядах розповіла бібліотекар абонементу для дітей Антоніна Олійник.

 

КЗ "Тростянецька селищна публічна бібліотека"



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних