Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

В Тростянецькій територіальній громаді відзначили День партизанської слави

Дата: 22.09.2021 13:43
Кількість переглядів: 459

Фото без опису

Це свято вшанування подвигу партизанів і підпільників в  період Другої світової війни. Його було встановлено Указом Президента України в 2001 році, на честь 60-ї річниці від  початку підпільно-партизанського руху в нашій державі.

Шляхом пограбувань, насильств та звірячих розправ над мирним населенням, фашисти розраховували залякати радянських людей, зламати їхню волю до опору, підірвати віру в перемогу, змусити скоритись. Але вони прорахувались – на боротьбу із загарбниками піднявся весь народ. Перші загони партизанів з’явились в Україні восени 1941 року під Черніговом та Сумами, а масовості партизанський рух набув лише з кінця 1942 року.

   У вересні 1941 року в Тростянці виникла підпільна група, до складу якої ввійшли десять осіб. Її організатором та керівником став Матвій Іванович Бєлов. У листопаді того ж року був створений підпільний комітет у складі Матвія Бєлова, Арсена  Дробінського, Василя Крикливого. Підпільники розповсюджували листівки зі зведеними новинами, здобували зброю, здійснювали диверсії в тилу ворога, встановлювали зв’язок з іншими підпільними групами. Активну участь в роботі підпільної групи брав голова Четвертинівської сільської ради Арсен Бойцун. Окупантам вдалося викрити підпільну організацію…8 листопада 1942 року всіх її учасників було заарештовано. Після нелюдських катувань Матвія  Бєлова, Арсена Дробінського, Василя Крикливого, Ізраеля Пекара, Ханну Савранську було страчено. Решту підпільників – кинули до таборів смерті.

 За роки війни на Вінниччині діяло 6 партизанських з’єднань, 36 загонів та 8 окремих партизанських груп, до складу яких входило понад 19 тис бійців.

У 1943 році партизани контролювали лісні райони Північно-Східної України, завдаючи значних втрат тиловим німецьким підрозділам, адміністрації та інфраструктурі цих районів. Станом на  1 грудня 1943 року існувало 43500 партизанів. На початок 1944 року їх число зросло до 47 800 тисяч.

Дії партизанських загонів та підпільних організацій у роки Другої Світової  війни нанесли непоправні збитки живій силі, інфраструктурі та техніці противника, здійснили неоціненний внесок в  наближення Великої Перемоги над фашистами та їх союзниками.

За роки  Другої світової війни партизани   здійснили  19 рейдів, здолали 52 тисячі кілометрів, близько 180 тисяч осіб пройшло через партизанські загони. Кожен десятий партизан не повернувся з поля бою. Підпільниками та партизанами було знищено близько 465 тисяч фашистів та їхніх прибічників.

Український народ свято шанує пам’ять про воїнів, партизанів і підпільників, які віддали своє життя за свободу і незалежність батьківщини, про тих, хто прийняв мученицьку смерть у концтаборах, про мільйони мирних людей, що загинули від рук лютого ворога. Живим втіленням нетлінної пам’яті про них  сьогодні є меморіальні комплекси, пам’ятники, братські могили, історичні музеї, музеї партизанської слави.

У смт Тростянець колектив селищної ради та представники громадськості  80-ту річницю з Дня заснування партизанського руху в Україні вшанували мітингом-реквіємом та покладанням квітів до пам’ятного знаку полеглим партизанам Тростянеччини в роки Другої світової війни.

До відзначення пам’ятної дати долучились жителі населенних пунктів територіальної громади. Зокрема, в Олександрівці вшанували пам’ять партизана Миколи Перепілки та всіх учасників підпільно-партизанського руху в роки  Другої світової війни в рамках проведеного ними  заходу «Подвиг народних месників безсмертний». У Глибочку - пам'ять сестер партизанок Марії та Килини Гуменюк, які були зв'язковими з партизанським загоном.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних