Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

В с.Буди вшанували пам’ять жертв Трагедії Бабиного Яру

Дата: 29.09.2021 16:19
Кількість переглядів: 648

Фото без опису

Сьогодні, 80 років тому, в урочищі Бабин Яр розпочалася перша хвиля масових розстрілів мирного  населення Києва, котра  тривала безперервно півтора місяці – до середини листопада 1941-го року. Ця трагедія стала всесвітнім символом Голокосту.  29 вересня нацисти розстріляли близько 22 тисяч євреїв. А вже станом на 12 жовтня, за звітами катів, кількість жертв перевищила 51 тисячу.

Нищення євреїв виявилося початком інших масових вбивств. Впродовж наступних двох років в Бабиному Яру знищили людей різного етнічного походження і віку.  За різними джерелами їх чисельність  становить понад 100 тисяч людей.

Сьогодні в Україні сотні скорботних місць, де у роки Другої світової війни нацистьські окупанти влаштовували свої катівні і місця великого злочину проти єврейського народу.

Свій  Бабин Яр мають і  жителі села Буди, де в листопаді 1941 року також відбулося масове знищення людей  єврейської національності.  Нині на тому місці  встановлено пам’ятний знак. А даниною шани і пам’яті  загиблим  є щорічні  тематичні заходи.

29 вересня,  у День пам’яті жертв Бабиного Яру, в Будянському сільському Будинку культури  відбувся вечір - реквієм «Похмура безодня», котрий організували і провели працівники філії «СБК с. Буди» Тростянецького СК ЦКД.

Тематичні літературно-музична композиція «Голосами Бабиного Яру», хореогафічна композиція «Безодня»  у виконанні підростаючого покоління будянців,  документальний відеоряд «Без права на існування», викладка тематичної  літератури та світлин   відтворювали і передавали атмосферу   тих моторошних подій, про котрі  нащадкам сьогодення переповіли їх очевидці. У радянські часи не було прийнято гучно говорити про події Голокосту, особливо, про  масові знищення  євреїв. Зараз краєзнавці і  науковці докладають чимало зусиль, аби  віднайти та зберегти  історичну правду про криваві події, які відбувалися на нашій землі.

Історію  Будянського Бабиного Яру,  за спогадами місцевого населення,  присутнім повідали  місцевий краєзнавець Іван Клименко та вчителька історії сільської школи  Наталія Березюк, закликавши  присутніх вшанувати пам’ять  страчених душ хвилиною мовчання.

По завершенню заходу заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Володимир Маснюк, староста Анатолій Яновський, представники громадськості села відвідали місце, де встановлено пам’ятний знак невинноубієнним Будянського  Бабиного Яру, та  схилили  голови в скорботі за їх мученицьку смерть. За єврейською традицією,  замість живих квітів до підніжжя знаку учасники вечора-реквієму поклали камені.  

«Наш святий  обов’язок - берегти пам’ять про трагічні події  Бабиного Яру та передавати її наступним поколінням. Адже тільки пам’ять зможе захистити наших дітей  від повторення страшних помилок минулого» - такою була  настанова від організаторів заходу  всім   його учасникам, особливо  юнацькій аудиторії будянців.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних