Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Життєва дорога Миколи Мельника, довжиною у 95 років

Дата: 01.01.2022 16:24
Кількість переглядів: 286

Фото без опису

Завжди по щирому заздрив енергії Миколи Олексійовича Мельника, нині тростянчанина, почесного голови ради ветеранів Тростянецької територіальної громади. Йому першого січня виповнюється 95 років. Завжди підтягнутий, зібраний та інтелігентний. У такі роки людей підпирає шоста точка опори – ціпок. А він – справжній красень, хіба що роки набіло пофарбували його волосся на чолі та дещо проклали глибокі борозни на обличчі.

Народився він у 1927  році в с. Мала Стратіївка колись Ободівського району. Доля ще тоді приготувала йому чимало випробувань. У  1933 році, коли записували майбутніх першокласників до школи, на прохання батька сина записали з старшими – підходив по зросту.

А у 1937-му – перша трагедія в сім’ї: на батька, як тоді говорили, «написали». Його, селянина, бухгалтера колгоспу, арештували, як «ворога народу». Арештували в серпні і цього ж місяця народився ще один син. Але батько його вже не побачив. Разом вони були на білому світі аж три дні. Того ж місяця главу сімейства розстріляли у Вінниці.

 Сльози матері, неймовірна туга ще довго гнітили дітей. Десь поділися друзі, ігри – «ворога народу», троцькіста обходили стороною… Вже після війни на численні запити надійшла відповідь – справу батька перегляно судом, судочинство припинено за «відсутністю злочину». Його було реабілітовано, мамі видано місячну зарплату батька.

У 1940 році Микола Олексійович закінчив «семирічку».  Голова колгоспу саме підбирав грамотного розсильного. Звернув увагу на 13-річного хлопця. «По телефону вмієш?» «Вмію». І почалося чергування біля телефону. Він був лише в сільській раді. Приймав телефонограми, записував їх до журналу, шукав по полях голову колгоспу, якщо телефонограма була на його ім’я, розносив по селу військкоматівські повістки, носив у  Ободівку зведення з колгоспу. Отримував 30 трудоднів на місяць.

Таку плату мали лише ті колгоспники, які були у «штаті». На трудодні видавали зерно, гроші. В сім’ю - допомога, жити - можна… Та недовго…

Розпочалася війна. Селом почали рухатися підводи з евакуйованими, їх переслідували літаки, бомбили. З тривогою чекали, що скоро у село увійдуть ворожі солдати – німці. Люди притихли.

Та нескоро пішла чутка: «Ідуть!». Але хто йде? Йдуть по одному, по троє брудних і втомлених окупантів. Недалекий сусід вийшов з подвір’я з хлібиною на рушнику і вручив її ворогу. То були – румуни. Не чути було стрілянини. Малу Стратіївку бойові дії минули.

За якийсь період утворилась влада. Колгосп назвали общиною, назначили старосту, бригадирів… А надворі липень, урожай пшениці осипається і влада оголосила: «Всім жати пшеницю. Жати сніп за сніп». Що нажнеш, то сніп собі, а сніп – в общину. Поля зарябіли від женців. Навіть  одноосібники, хоч їх в колгоспі не було, вийшли в поле сім’ями, в полі й ночували. За тиждень пшениця була вижата і снопи складені в полукіпки. Та раптом нове розпорядження: ніякого «сніп за сніп», все – в общину, в стіжки.

Йому 14 років, але від «наряду» не звільняють. Два воли, запряжені в гарбу, і – зводити снопи в стіжки. А щоб снопи – підняти, бо зв’язані між собою, треба дуже напружитися. Коли вже в армії проходили медкомісію, то лікарка зауважила, що серце хворе.  Ослаблені клапани.

Навесні 1944 року селом почали йти наші солдати, зупинялись, говорили з людьми. І знову Малу Стратіївку бої минули.

Але радість звільнення від окупації затьмарилась новою трагедією: прийшла похоронка на старшого брата В’ячеслава. Як вистраждала це мама, і скільки сліз пролила. Та ще й у похоронці написано: був поранений і помер від ран. А його ж боліло і нікому було йому водички подати … Мама знову тамувала біль і тугу в праці, у спілкуванні з доброзичливими сусідами, в ланці.

Невдовзі відновилися колгоспи, сільська рада, клуб, школа… В кого семирічка, подали заяви у Верхівський сільськогосподарський технікум. Почалося  навчання, а у жовтні сімнадцятирічним -  мобілізація. Призвали й Миколу Мельника. У пристосованих товарних вагонах новобранців доставляли у військові частини. Почалася військова служба, навчання – десь йшла війна!

Несподівано 9 травня наступного  року незвичайний гамір – Перемога! Рідний кулеметний батальйон розформовано – частину солдатів відправлено на звільнені території, частину -  в Європу, а у кого 7 класів освіти – у флот.

Так Микола Олексійович потрапив у Балтійський флот, спочатку в Кронштат, а потім в Естонію, на острів Езель.

Минуло шість років служби в морських частинах зв’язку. Тоді військовослужбовцям армії і флоту було дозволено на службі навчатись. Тому йому пощастило: військову службу починав з семи класами освіти, а закінчив студентом Ленінградського інституту інженерів залізничного транспорту.

Невдовзі вийшов наказ по флоту: хто навчався у цивільних навчальних закладах, можна демобілізувати. В серпні 1951 року Микола Мельник повернувся додому, бо навчався у Верхівському сільськогосподарському технікумі.

З документом про навчання в Ленінграді він з’явився в Ободівський районний відділ народної освіти.  «Яку дасте роботу?», - запитав. Направили у  Верхівську середню школу вчителем фізики. Так звалив на свої плечі, як виявилось, важкий тягар. Не уявляв, якою важкою і відповідальною є робота вчителя. Бажання навчати спонукало вчитися. Спочатку Уманський вчительський інститут (вчитель фізики), потім Миколаївський педінститут (вчитель математики). А в підсумку, твердо впевнений – навчив когось, як мріяв, чи не навчив, але ніхто не дорікне йому, що не хотів навчити. Бажання навчити живе і досі.

Починав учителем, потім завучем, директором школи, шкільним інспектором, секретарем виконкому Тростянецької  районної ради депутатів трудящих, після виходу на пенсію – директором Тростянецького краєзнавчого музею, а з 2006 року – керівником ради Тростянецької районної організації ветеранів України.

В районі нараховувалося 34 первинні організації ветеранів. В кожному селі був голова ветеранської організації, який, крім всього іншого, ще й виконував обов’язки позаштатного заступника голови сільської ради по роботі з ветеранами. Запроваджено було постійну практику роботи президії ради районної організації. На конференції, на пленуми ради районної організації, на засідання президії ради завжди запрошувались представники районних управлінь. В роботі звітно-виборних конференцій районної організації ветеранів  брали участь перші керівні особи районної ради і райдержадміністрації. При активному сприянні керівництва на базі районної лікарні щороку проводились оздоровчо-тематичні семінари, в яких брали участь керівники району. Кожна первинна організація ветеранів у селі мала можливість позитивно впливати на життя ветеранів, і, навіть,  на відпочинок, на екскурсії їздили гуртом. Керівники району запрошували представників ветеранської організації на сесії районної ради, до участі в урочистих заходах.

Якщо почати рахунок з днів-трудоднів, починаючи з війни і після війни, то не було жодного не трудового дня, і трудових років набирається до 80.

Крім цього, Микола Олексійович у парі з дружиною виховав сина й доньку. Син Володимир є учасником бойових дій на сході України, волонтером. Дочекався онуків та правнуків.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних