A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Хто не знає свого минулого, не  вартий свого майбутнього

Дата: 31.01.2022 08:35
Кількість переглядів: 342

Фото без опису 

І дійсно це так, бо так само, як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим. Ці січневі дні  українці вшанувують пам'ять жертв Голокосту відзначаючи  Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту (27 січня) та пам`ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією  Крути відзначаючи - 29 січня-День пам`яті Героїв Крут.

28 січня в КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» відбулося засідання круглого столу на тему: «Трагічні сторінки історії України».

 В ньому взяли участь: заступник селищного голови Володимир Маснюк, директор КЗ «Тростянецький селищний краєзнавчий музей» Людмила  Шамраєнко , учителька історії Тростянецької ЗО школи   № 2  Світлана Маснюк, cпеціалісти управління освіти культури, молоді та спорту Тетяна Шерстюк та Людмила Чернецька, працівники Центру культури та дозвілля, бібліотечні працівники та представники ЗМІ.

Ведуча заходу , директор КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» відмітила, що     Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 р. Резолюцію № 60/7  «Пам'ять про Голокост», якою проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Україна приєдналася до цього документу у 2012 році та разом зі всім світом почала відзначати пам'ять про цю сумну подію.

      Трагедія Голокосту не оминула  Україну. 

    Місця  найбільших  масових  страт  євреїв  в  Україні це :                                

Бабин Яр (Київ)-більше 100 000 осіб, Богданівка Одеської області понад 40 000, Дрогобицький Яр – близько 20 000, Кам`янець-Подільський- 23 600, Дальник Одеської області –близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного – понад 17 000 жертв.

Сьогодні  Україна разом з усім  світом розділяє скорботу за жертвами Голокосту. Українці – нація, яка пережила Голодомор, не може не відчувати біль Голокосту. Ми пам’ятаємо трагедію Бабиного Яру.  Ця рана ніколи не загоїться.

    Близько півтора мільйона євреїв знищено нацистами на теренах теперішньої України. Це- чверть усіх жертв Голокосту (адже знищено понад 6 мільйонів), який є злочином супроти всього людства.          27 січня 1945 року бійці 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшої нацистської «фабрики смерті» – концтабору Аушвіц -Біркенау  Освенціум.

 

«Трагедія Голокосту Тростянеччини» -така тема виступу була у директора Тростянецького краєзнавчого музею Людмили Шамраєнко.

У нашому районі під час Другої світової війни з кінця 1941 року фашистами були створені гетто для пригнаних з Буковини та проживаючих на території району євреїв. На сьогодні масові поховання євреїв з встановленими  пам’ятними  знаками знаходяться на території сіл Цибулівка – комплекс жертв голокосту, Ободівка,Н.Ободівка та Буди. Під час війни було знищено біля 11 тисяч євреїв. Людмила Сергіївна  зупинилася на краєзнавчих матеріалах, в основному на спогадах людей про ті трагічні події . Заступник селищного голови Володимир Маснюк  наголосив, що  такі заходи  сьогодні потрібно проводити, адже  дуже багато подій. які відбувалися на теренах нашої громади  люди не знають.

      На засіданні круглого столу було  обговорено    історію подвигу Героїв Крут. Український народ щороку вшановує пам'ять молодих борців за волю полеглих під залізничною станцією Крути.  Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата- 29 січня 1918 року – днем національної трагедії. Учителька Тростянецької ЗЗСОШ №2  Світлана Маснюк детально зупинилась на історії 1918 року. Розповіла  про подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили свою землю в боротьбі за волю України. Наша молодь,  сказала Світлана Олександрівна,  пам’ятають про юнаків, які полягли під Крутами. Крути ввійшли в історію України як символ національної честі. В нелегкий для нашої країни час нам всім потрібно об’єднатися і стати на захист своєї Батьківщини. І не обов’язково це робити зі зброєю в руках,а своєю працею відстоювати національні ідеї.

Відеопрезентацію «Бій під Крутами» продемонстувала провідний методист КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» Наталія Супрун.

Хвилиною мовчання учасниками круглого столу було вшановано память жертв Голокосту, Героїв Крут.

   Історична битва під Крутами залишила відбиток не лише в історії та пам`яті народу, а й у літературі. До уваги учасників заходу провідний методист КЗ «»Тростянецька селищна публічна бібліотека» прокоментувала  виставку-факт «Крути- символ героїзму і відданості» та   «Голокост: не виплакані сльози».

 

КЗ "Тростянецька селищна публічна бібліотека"

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь