A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

"Тільки разом ми здобудемо перемогу", - інтерв'ю Тростянецького селищного голови Людмили Червонецької

Дата: 13.04.2022 13:02
Кількість переглядів: 875

Фото без опису

Майже два місяці, вірніше 49 пекельних днів в Україні триває неоголошена війна, розв’язана тепер уже ненависною сусідкою росією. Майже два місяці наша держава у постійній тривозі: щодня гинуть люди, серед яких – діти; є втрати серед наших земляків, у тому числі й Тростянецької громади; на Сході, Півдні та Півночі країни рівняються з землею міста, селища та села, руйнації зазнають окремі об’єкти в Центральному та Східному регіонах України.

Здавалося б, життя зупинилося на «до» і «після». Але ж ні – воно триває. Наші війська дають гідну відсіч ворогові, який не сподівався на такий шалений національний супротив, коли люди зупиняють рашистську техніку голими руками, а на тимчасово окупованих територіях щодня виходять на протести. Не сидять, склавши руки, й жителі територій, куди ще у двері не постукала війна. Вони і вдень, і вночі моляться за наших захисників, серед яких є багато рідних і знайомих, з тривогою поглядають на небо, в якому часто пролітають ворожі ракети, і докладають максимум зусиль, щоб внести свій посильний вклад у загальнонародну справу – перемогу над ненависними орками. Ці прості люди організовують цілі цехи по виготовленню м»ясних консервів, дякувати Миронівському хлібопродукту за забезпечення сировиною, а деякі на ці потреби діляться домашньою живністю, вони несуть на пункти збору допомоги овочеві консерви, овочі, фрукти, одяг, усе, чим багаті і що вважають за потрібне. А ще надають фінансову допомогу.

У цей складний і тривожний період ні на хвилину не припиняла свою діяльність Тростянецька селищна рада. Як і завжди, робота тут організована на високому рівні. Власне, про це розмова нашого кореспондента з селищною головою Людмилою Червонецькою. В умовах воєнного стану ми не вдавалися до конкретики, цифр і аналізу. На все буде час.

- Людмило Іванівно, отже, давайте повернемося до подій 24 лютого, коли не було часу впадати у відчай, а треба було миттєво приймати рішення. З чого почали, як організували процес життєдіяльності території?

- Декілька поколінь ніколи не зможуть забути ранок 24 лютого, коли крізь сон, як марево, в підсвідомості прозвучало слово «війна», бо свідомість ще не готова була сприйняти це.

Були страх, тривога, біль, сльози, невизначеність, але не відчай. Потрібно було швидко приймати чіткі, виважені рішення, взяти всю відповідальність щодо забезпечення і організації життєдіяльності нашої громади щодо створення чіткої комунікації та інформування жителів, недопущення паніки, забезпечення охорони правопорядку та безпеки людей.

Відверто зізнаюсь - було непросто.

Перший крок - відеозвернення через соціальні мережі колективу селищної ради до жителів громади. Людям потрібно було пояснити, як діяти в умовах війни, як будуть працювати об’єкти інфраструктури та й потрібно було заспокоїти громаду, запевнити що ніхто не залишиться у невизначеній ситуації, що місцева влада переходить на режим цілодобової роботи, тобто постійно готові надавати допомогу.

В цей же день всі керівники комунальних закладів, установ, посадові особи виконавчих органів ради, старости отримали чіткі завдання щодо організації роботи підпорядкованих підрозділів і територій.

Основним пріоритетом стало забезпечення правопорядку і безпеки для жителів громади. Свою єдність, як ніколи, проявили добровільні формування оборони, громадські формування, працівники правоохоронних органів, військовослужбовці.

Вражала єдність наших людей, всі намагались стати активними і корисними незалежно від віку і статі. Всім знайшлися доручення. Вистояли два місяці в єдності, підтримці, розумінні і стоїмо далі.

Тільки разом ми здобудемо перемогу!

Виходячи з усього сказаного, виникає цілий блок запитань, які хочеться задати по порядку. Зокрема, як було організоване оповіщення про загальну мобілізацію?

- 24 лютого було проголошено Указ Президента України В. Зеленського «Про загальну мобілізацію», в якому визначено завдання для всіх гілок влади, Збройних Сил України, правоохоронних органів. Органи місцевого самоврядування зобов’язані організувати та забезпечити в установленому порядку оповіщення і прибуття громадян на збірні пункти. Взаємодія з територіальним центром комплектування та соціальної підтримки надала можливість провести успішно першу хвилю мобілізації. Патріотизм наших хлопців вражає. Велика кількість чоловіків з’явилась до центру комплектування та соціальної підтримки не очікуючи повісток. Дехто навіть був незадоволений, що не всіх мобілізують сьогодні і зараз, але у війни є свої правила. В першу чергу були призвані резервісти і ті, хто служив в Збройних Силах, тобто мають необхідні вміння та знання у військовій справі. І до сьогоднішнього дня кількість бажаючих воювати в лавах ЗСУ, територіальній обороні не зменшилася.

У нас найкращі захисники. Ми вистоїмо!

- Місцева територіальна оборона. Наскільки відомо, її створення лягло на плечі громади.

- Забезпечення громадської безпеки і дотримання охорони правопорядку з оголошенням воєнного стану в державі набрало особливого значення. Керівники всіх громадських формувань в перший же день війни були в терміновому порядку запрошені до штабу спротиву Тростянецької селищної ради. Була створена єдина структура добровільного формування територіальної оборони нашої громади. Всі розуміли, що участь в територіальній обороні не звільняє від мобілізації. В будь який день кожен може бути мобілізований до Збройних Сил України. Проте, кількість бажаючих перевищила всі очікування. Це надало можливість забезпечити патрулювання кожної вулиці нашої громади, чергування на постах спостереження, об’єктах критичної інфраструктури (заклади освіти, мережа закладів АЗС, гідротехнічні споруди, водозабірні станції та інше). Таке єднання людей дорого вартує. Це неоціненний прояв відповідальності і любові до своєї Батьківщини.

Надзвичайно великий трафік автомобілів, людей з областей, де йдуть військові дії, додав зобов’язань тероборонівцям, потрібно було допомагати розміщувати людей, які потребували відпочинку і ночівлі. І до сьогодні всі учасники територіальної оборони несуть безкорисливу варту територіальної громади.

- Знаю, що в громаді, у кожному старостинському окрузі розгорнуті волонтерські пункти, куди люди зносять продукцію. Наскільки активними вони є?

- До складу нашої громади входить 27 населених пунктів, в яких проживають трудолюбиві люди. З першого дня війни жителі громади щиро діляться всім, що є у них в домогосподарствах: фруктами, овочами, крупами, борошном, закрутками, випічкою, одягом, предметами гігієни. Люди за власної ініціативи переробили близько 30 тонн м’яса курятини, яке було благодійно надане ПАТ «Вінницька птахофабрика». Виготовлену продукцію ми направляємо туди, де вона життєво необхідна.

Активними щодо всіх запитів є наші підприємці. Це щоденна тісна співпраця щодо забезпечення всім необхідним військовослужбовців.

Не залишаються осторонь керівники агроформувань, левова частка пально-мастильних матеріалів, продуктів харчування надходить від них.

В громаді функціонують два центри збору гуманітарної допомоги, які знаходяться в комунальному закладі «Тростянецький селищний комунальний центр культури та дозвілля» та редакції газети «Тростянецькі вісті» по вул. Соборна від Благодійного фонду «Тростянеччина». Сюди люди-волонтери доставляють різну продукцію, одяг для внутрішньо переміщених осіб з інших територій і всім, хто потребує допомоги. Дякуємо всім за розуміння і жертовність.

- Не тільки продукцією допомагає селищна рада нашим захисникам. Ще зараз недостатньо амуніції. Чи сприяли вирішенню даної проблеми і яким чином, адже Бюджетний кодекс чітко визначив використання коштів?

- Бюджетний кодекс України чітко визначає, що фінансування видатків на ЗСУ відбувається з державного бюджету. Проте не забороняється здійснювати фінансування з інших джерел, не заборонених законом. З початку війни громада активно долучається до вирішення різноманітних питань, а це і пошук військової амуніції, предметів гігієни, продуктів харчування, транспорту, пально-мастильних матеріалів для доставки до пунктів призначення військовослужбовців, адресної та гуманітарної допомоги землякам у військові частини та жителям окупованих територій, територій, де відбуваються військові дії. Зроблено чимало. Працюємо і сьогодні. Вдячна всім і кожному, хто працює на перемогу! Прийде час, і скажемо про все, подякуємо всім поіменно! З впевненістю скажу, що наші жителі відповідально забезпечують роботу мирного фронту, який стратегічно досить важливий.

- У громаді часто звучить сигнал повітряної тривоги. Чи достатньо в громаді сховищ?

- Сигнал оповіщення «Повітряна тривога» спрацьовує автоматично, якщо є загроза на території нашої області. Раджу всім жителям реагувати на сигнал оповіщення та використовувати укриття. Перелік сховищ з відповідними адресами та їх місткість доведено до відома жителів громади. В разі необхідності, можна ще раз ознайомитися на сайті Тростянецької селищної ради. В приватному секторі жителі мають використовувати власні підвальні приміщення. Безпека ніколи не буває зайвою.

- Якщо можна, назвіть кількість тимчасово переміщених осіб у громаді. Звідкіля ці люди, і як організована робота по влаштуванню їх на території громади?

- Від початку війни Тростянецька селищна територіальна громада прийняла транзитом понад 6000 переселенців, які виїжджали із зони бойових дій. більше 2000 людей, з них 700 дітей, з Київської, Харківської, Миколаївської, Херсонської, Донецької, Луганської, Одеської, Чернігівської, Дніпропетровської областей, які, відповідно до розпорядження Уряду визначені потерпілими від російської агресії, прийняли та розселили в смт Тростянець та в селах старостинських округів. Допомагаємо всім людям, які змушені були залишити місця свого постійного проживання.

Маємо ще 150 місць для розміщення евакуйованих у комунальних закладах та готовимо приватне житло у старостатах. 105 дітей тимчасово переміщених осіб з початку відновлення освітнього процесу в онлайн режимі долучились до навчання у школах нашої громади. Дітей переселенців запрошуємо у заклади позашкільної освіти (Будинок дитячої творчості, музичну школу), в яких проводяться заняття, майстер класи, ігри, розваги. На базі комунальної установи «Тростянецький інклюзивно-ресурсний центр» фахівці центру за потреби надають консультативну допомогу. При зверненні внутрішньо переміщеним особам надаються послуги КНП «Тростянецька районна лікарня». Наші соціальні служби допомагають оформити переселенцям документи на отримання державної допомоги. Робимо усе можливе для створення зручних умов для проживання.

- У якому режимі сьогодні працюють усі служби громади?

Відповідно до вимог воєнного стану в державі, всі служби працюють в посиленому режимі для забезпечення життєдіяльності громади та внутрішньо переміщених осіб. Проблемним залишається обмежений доступ до державних реєстрів, що унеможливлює надання певних адміністративних послуг. Сподіваюсь, що незабаром все запрацює. Прошу проявити витримку та розуміння.

- Мабуть, про плани сьогодні запитувати недоречно, і все таки…

- Мабуть і недоречно… Все в одну мить поділилося на «До» і «Після»… Вся Україна сьогодні виборює право на життя і свободу, право бути вільним народом і єдиною нацією. Ми на своїй землі, ми сильні і незламні. Ми - українці! Ми переможемо!

І тільки вистраждана Перемога надасть нам змогу будувати плани на майбутнє. Перемоги всім нам. Слава нашим захисникам! Слава Україні!

 

Бесіду вів Анатолій САВЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь