A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

ЩОДО ЗНО, НМТ ТА ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ 2022

Дата: 12.05.2022 09:10
Кількість переглядів: 496

Чи скасовано ЗНО?

Через війну класичне ЗНО скасовано, але для вступу на бакалаврський ступінь / магістерський ступінь для медиків (перший курс університету) потрібно взяти участь у національному мультипредметному тесті (НМТ).


Який саме буде тест для вступу на бакалаврат?

НМТ для вступу на бакалаврський ступінь міститеме завдання з української мови, математики, історії України. Докладніше ? за посиланням.


Як зареєструватися для участі в НМТ?

Участь у НМТ зможуть узяти всі, хто зареєструвався на ЗНО протягом основного періоду реєстрації ? з 1 лютого до 19 квітня. Однак обов'язково потрібно в травні підтвердити бажання проходити НМТ на своїй Інформаційній сторінці і повідомити організаторів про те, у якому регіоні перебуватимете в липні.


Що робити, якщо я не встиг / не встигла зареєструватися на НМТ?

У червні буде додаткова можливість створювати реєстраційні картки ? про неї буде повідомлено на сайті УЦОЯО.


Я реєструвався/реєструвалася на ЗНО ще в січні/лютому, однак змушений був /змушена була переїхати. Як змінити місце проходження НМТ?

Незабаром на вашій Інформаційній сторінці з’явиться функція, за допомогою якої ви матимете змогу зазначити місце свого перебування під час основної сесії НМТ ? у липні.


Чи можна пройти НМТ вдома?

Ні. НМТ можна буде пройти лише в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), тобто у закладах освіти, де окремі класи/аудиторії будуть відповідним чином обладнані.


Чи можна пройти НМТ за кордоном?

Так. НМТ можна буде пройти в деяких країнах Європи. Перелік міст, де проводитимуть тестування, буде повідомлено невдовзі.


Чи буде проходити НМТ на окупованих територіях або на територіях, де тривають активні бойові дії?

На жаль, ні. Учасники, які не зможуть прибути до ТЕЦ під час основної сесії НМТ, зможуть пройти тестування під час додаткової в липні – серпні або спеціальної в серпні – вересні.


У межах ЗНО учасник проходив по 4–5 тестів, тепер – лише 1, що складається з трьох частин, кожна з яких відповідає окремому навчальному предмету. Як у конкурсному балі вступника буде враховано напрям його підготовки?

До результатів кожного блоку НМТ буде застосовано коефіцієнт відповідно до спеціальності, на яку абітурієнт вступає. Для вступу на інженерні спеціальності більшої ваги набуватиме результат з математики, на гуманітарні – з історії України.


У ЗНО для учасників з особливими освітніми потребами створювали спеціальні умови. Чи буде їх створено під час НМТ?

НМТ – комп’ютерне випробування, під час якого неможливо забезпечити всю низку пристосувань, які організатори пропонували під час ЗНО. Учасники, чиї особливі освітні потреби не можуть бути реалізовані на НМТ, отримають про це офіційне підтвердження і вступатимуть до закладів вищої освіти без результатів НМТ.


Чи потрібний мені Сертифікат учасника ЗНО для участі в НМТ?

Для проходження НМТ Сертифікат учасника ЗНО не потрібен, однак номер і PIN-код, зазначені в ньому, потрібні для входу на Інформаційну сторінку.


Якщо я не маю Сертифіката учасника ЗНО, як отримати дані для входу на Інформаційну сторінку?

На початку травня зареєстровані особи отримають на вказаний під час реєстрації номер мобільного телефону sms-повідомлення із даними для входу на Інформаційну сторінку. Якщо ж трапиться, що учасник/учасниця не отримає цих даних, то він/вона протягом 12?19 травня зможе дізнатися номер і PIN-код для доступу до Інформаційної сторінки, зателефонувавши на спеціальну гарячу лінію.


Які документи потрібні для допуску до ТЕЦ?

Для допуску до ТЕЦ Сертифікат не потрібен, однак обов’язкові паспортний документ і запрошення-перепустка (документ із зазначеною адресою і часом початку тестування, який можна буде завчасно завантажити зі своєї Інформаційної сторінки).


Якщо учасник не зможе взяти участі в основній сесії НМТ, як пройти тестування?

Учасники, які не зможуть прибути до ТЕЦ під час основної сесії НМТ, зможуть пройти тестування під час додаткової у липні – серпні або спеціальної у серпні – вересні.


Скільки завдань містить НМТ?

НМТ містить по 20 завдань з української мови, математики, історії України. Докладніше – за посиланням.


Чи буде демонстраційна версія НМТ?

Український центр оцінювання якості освіти підготував демонстраційний варіант НМТ, щоб учасники змогли ознайомитися з форматом тестування заздалегідь. Також пропонуємо потренуватися виконувати завдання демонстраційного варіанта тесту в спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. Зауважте, що інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на реальному НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їх виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту.


Чи будуть у блоці НМТ з української мови запитання з української літератури?

Ні. У блоці НМТ з української мови будуть тільки завдання з таких тем: «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»; «Лексикологія. Фразеологія»; «Будова слова. Словотвір»; «Морфологія»; «Синтаксис»; «Стилістика»; «Розвиток мовлення». Докладніше – за посиланням.


Чи до снаги виконати завдання тим, хто вивчав математику на рівні стандарту?

Так. Завдання з математики зможуть виконати не лише ті, хто вивчав математику на профільному рівні, а й ті, хто вивчав її на рівні стандарту. Адже здебільшого завдання відповідають саме програмі рівня стандарту. До того ж кожному учаснику тестування буде надана можливість скористатися довідковими матеріалами, із якими пропонуємо ознайомитися заздалегідь тут. Для розв’язання задач з математики під час тестування можна буде скористатися чернеткою.


Чи можна буде під час НМТ скористатися формулами з математики?

Так. Кожному учаснику тестування буде надана можливість скористатися довідковими матеріалами, із якими пропонуємо ознайомитися заздалегідь тут.


За який період будуть питання в блоці НМТ з історії України?

У блоці НМТ з історії України будуть завдання, що стосуються історичного періоду «Історія України 1914 р. – початку ХХІ ст.», тобто лише теми, які раніше були складниками ДПА у формі ЗНО з історії України.


Чи потрібно спеціально готуватися до НМТ, щоб добре його пройти?

Ні. Усі завдання НМТ було розроблено для ЗНО і є звичними для учасників. Щоб успішно пройти НМТ, достатньо добре навчатися в школі. Водночас, щоб почуватися впевненіше, варто не пропускати занять у школі, переглядати уроки Всеукраїнської школи онлайн, а також вебінари з підготовки до ЗНО/НМТ. Доречно буде також пройти демонстраційний НМТ онлайн.


Які типи завдань будуть у НМТ?

У блоках з української мови й історії України будуть два типи завдань: з вибором однієї відповіді із запропонованих та на встановлення відповідності. У блоці з математики, окрім цих типів завдань, будуть також завдання на надання короткої форми відповіді, тобто такі, де потрібно увести числову відповідь.


Як будуть оцінювати НМТ?

Кожний блок НМТ будуть оцінювати окремо. За виконання блоків з української мови й історії України можна отримати від 0 до 35 балів, з математики – від 0 до 30. Кожне правильно виконане завдання з вибором однієї відповіді буде оцінено в 1 тестовий бал, як і кожна правильно визначена пара в завданнях на відповідність. За правильно виконане завдання з наданням короткої форми відповіді учасник отримає 2 тестових бали. Результат виконання кожного блоку буде переведено в шкалу 100–200 балів. Аби отримати 100 балів, достатньо набрати хоча б один тестовий бал за виконання кожного блоку.


Де проходитиме НМТ?

НМТ буде проведено в тимчасових екзаменаційних центрах, тобто в закладах освіти, де окремі класи/аудиторії будуть відповідним чином обладнані.


Хто забезпечуватиме роботу НМТ?

У тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ) працюватимуть відповідальний за ТЕЦ, помічник відповідального за ТЕЦ (ІТ-фахівець), а в кожній аудиторії тестування забезпечуватиме старший інструктор.


Які вимоги висунуті до приміщень Тимчасових екзаменаційних центрів (ТЕЦ)?

  1. Між населеними пунктами, де діятимуть ТЕЦ, та іншими населеними пунктами має бути зручне транспортне сполучення.
  2. ТЕЦ має бути розташований в окремій будівлі або її частині, ізольованій на час проведення НМТ (по змозі).
  3. У приміщенні ТЕЦ або біля нього має бути укриття цивільного захисту.
  4. У ТЕЦ має бути не менше трьох аудиторій/класів/кабінетів, оснащених комп’ютерною технікою.
  5. Кожна аудиторія ТЕЦ має містити 5–15 робочих місць для учасників НМТ і 1 для інструктора, обладнаних персональними комп’ютерами (далі – ПК).
  6. У ТЕЦ має бути резервний ПК.

Чи має бути укриття в приміщенні ТЕЦ?

Укриття цивільного захисту має бути або в приміщенні ТЕЦ, або біля нього.


Чи будуть переривати НМТ під час повітряних тривог?

Так. Під час повітряної тривоги всі учасники НМТ, а також працівники ТЕЦ перейдуть в укриття, а після завершення повітряної тривоги повернуться до ТЕЦ. Якщо повітряна тривога не буде тривалою, учасники зможуть продовжити проходити НМТ, якщо ж вона триватиме довго – складатимуть іспит у додаткову сесію.


Які вимоги висунуто до комп’ютерної техніки для проведення НМТ?

Апаратне забезпечення ПК має відповідати таким вимогам: двоядерний процесор з тактовою частотою від 1,8 Гц; оперативна пам’ять від 4 Гб, оптимально – 8 Гб; дисплей – оптимально 17 дюймів; під’єднання до інтернету – широкосмугове дротове або бездротове (3G або 4G/LTE) з пропускною здатністю від 10 Мбіт/с. Програмне забезпечення ПК має відповідати таким вимогам: можливі операційні системи: Windows 7/8/10/11; macOS X 10.10 або новіша; Ubuntu 14.04 або новіша, RedHatEnterpriseLinux 6.4 або новіша й подібні (Mint, CentOS, Fedora тощо); можливі браузери: Edge 90 або новіша, Firefox 78 або новіша, Chrome 90 або новіша; для Mac: Safari 7 або новіша, Firefox 78 або новіша, Chrome 90 або новіша; для Linux: Firefox 78 або новіша, Chrome 90 або новіша.


Скільки осіб проходитимуть НМТ в одному ТЕЦ?

В одному ТЕЦ одночасно перебуватимуть до 55 учасників НМТ.


Де ви дізнаватиметеся про найважливіші новини вступної кампанії?

На сайті Міністерства освіти і науки України.


Де ви дізнаватиметеся про найважливіші новини щодо вступного іспиту?

На Інформаційній сторінці учасника ЗНО на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь