A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Бібліотечний менеджмент: сучасні підходи до звичних і рутинних процесів

Дата: 13.05.2022 14:35
Кількість переглядів: 195

 

 

12 травня в КЗ "Тростянецька селищна публічна бібліотека" відбувся семінар "Бібліотечний менеджмент: сучасні підходи до звичних і рутинних процесів".

Відкрила семінар директор КЗ "Тростянецька СПБ" Марія Дереш.

Марія Борисівна ознайомила бібліотечних працівників з наказом управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту "Про підсумки проведення атестації працівників закладів галузі культури Тростянецької селищної територіальної громади". За результатами атестації всі бібліотечні працівники успішно підтвердили свою кваліфікацію.

Також були розглянуті питання діяльності бібліотек-філій громади в умовах воєнного стану. Сьогодні бібліотеки виконують свої основні завдання і функції, які направлені на задоволення інформаційних, освітніх, культурних, соціальних, дозвіллєвих потреб як жителів територіальної громади, так і переселенців.

Бібліотекар відділу комплектування Ларисв Білоус надала консультацію щодо очищення фондів бібліотек громади згідно листа Міністерства культури та інформаційної політики "Про вилучення пропагандистської російської літератури".

Наразі бібліотеки вилучають книжки російською мовою і російських видавництв з відкритого доступу у закриті фонди.

Методист Наталія Супрун ознайомила працівників із планом проведення підвищення кваліфікації на 2022 рік та змінами в планах роботи КЗ "Тростянецька СПБ". Також довела до відома бібліотекарів інформацію Міністерства культури та інформаційної політики України, Національної бібліотеки України для дітей про роботу із самою вразливою категорією користувачів – дітьми. Завдання бібліотекарів полягає у наданні дітям не тільки психологічної допомоги, а також неформальної освіти й розваг. Потрібно зробити так, щоб їхнє дитинство знову наповнилось радістю спілкування, творчістю і добрими мудрими книжками. Наша мета –допомогти їм впоратися із травмами війни, відволіктися від негативних думок та продовжити свій розвиток.

Бібліотекар Інтернет-центру Анастасія Ліпніцька провела практичні заняття із бібліотечними працівниками бібліотек-філій на тему "Правила безпеки у кібер-просторі".

На завершення семінару бібліотекарі прийняли участь у цікавому онлайн-тренінзі з цифрової безпекина запрошення “Проект підтримки Дія» ПРООН та ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Проводила тренінг Анастасія Апетик, юристка, експертка з цифрової безпеки, співзасновниця ГО «МІНЗМІН», дослідниця цифрових прав та цифрової бібліотечні працівники езпеки програми Resilient Ukraine International Centre for Defence and Security, авторка освітніх програм. Навчила понад 250 тисяч українців основ цифрової безпеки. У 2020 році ввійшла в рейтинг Top 30 under 30. 2021 року стала лауреатом премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення в розбудові України.

Захід організувала ВГО Українська бібліотечна асоціація у рамках «Проєкту підтримки Дія», що реалізується ПРООН за підтримки Швеції. У фокусі – навчання членів Асоціації та користувачів бібліотек, однак тренінг був корисним для усіх зацікавлених.

Бібліотечні працівники вчились аналізувати ризики для онлайн-безпеки, створювати надійні паролі, коректно налаштовувати двофакторну авторизацію, обирати безпечні месенджери для комунікації, а також дізналися базові правила інформаційної безпеки та алгоритм дій у разі виникнення проблем з онлайн-безпекою.

Жвава дискусія, цікаві доповіді, запитання безпосередньо під час виступів, обговорення не тільки теоретичних питань, але й практичних та етичних аспектів, нагальних проблем є свідченням беззаперечної актуальності заявленої теми.

Зустріч пройшла у цікавому форматі спілкування між учасниками та була наповнена цікавою і корисною інформацією.

 

                                                КЗ "Тростянецька селищна публічна бібліотека" 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь