A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

18 травня - Міжнародний день музеїв

Дата: 18.05.2022 09:42
Кількість переглядів: 137

   

Реалізацію суспільної потреби мешканців громади у комплектуванні, збереженні та презентації унікальних пам’яток історичної спадщини здійснює комунальний заклад «Тростянецький селищний краєзнавчий музей», у фондах якого зберігається унікальна колекція старовинних подільських рушників та вишиванок, колекція нумізматики та філателії, предмети побуту тростянчан кінця 19 початок 20 століття.

КЗ "Тростянецький селищний краєзнавчий музей" створено  14 квітня 1976 році  за рішенням Тростянецької  районної ради та з ініціативи Надії Федорівни Дорош, яка була першим керівником та екскурсоводом даного закладу. Спочатку музей діяв на громадських засадах.  У 1982 році музею було присвоєно звання «народний».У 2009році -КЗ «Тростянецький районний краєзнавчий музей». У 2021 році    КЗ «Тростянецький селищний краєзнавчий музей».

В фондах музею налічується  3180 предметів , 2736 музейних предметів основного фонду. Протягом року поведено 60 екскурсій та 20 виставок . Музейний  фонд поповнився речовими, образотворчими, декоративно- ужитковими, писемними, природничими    та іншими предметами. 

       Проводяться зустрічі з ветеранами війни та праці, волонтерами, учасниками АТО, відкриті уроки з історії рідного краю для учнів шкіл громади.

Музей облаштовано пожежно-охоронною системою та металевими решітками та вікнах. Тростянецькою селищною радою музею у цьому році подаровано комп’ютер. 

Музей села Четвертинівки присвячений битві під Батогом було відкрито в 1990 році під керівництвом покійного учителя історії,краєзнавця(нині покійного) Котляренка Івана Петровича,який разом з учнями місцевої школи збирали матеріал про Батозьку битву. Коли матеріалів було зібрано багато, виникла ідея створити музей історії села.

   Приміщення для музею виділили у сільському Будинку культури : чотири кімнати на другому поверсі.

     15 червня 1990 року було урочисто відкрито музей. Першим завідуючим музеєм був Іван Петрович Котляренко, першими відвідувачами - місцеві жителі. З 1998 року(після смерті Івана Петровича) і по теперішній час  музей очолює його донька Людмила Іванівна Яременко.

З часом музей став відомим за межами району, області і навіть за кордоном.

       У 2003 році Четвертинівському краєзнавчому музею урочисто присвоєно звання – «народний».

      Фонди музею складають близько 2тис.експонатів.

При музеї працює  дитяче об’єднання “ Спадок” куди входять учні місцевої школи, які є також членами дитячої козацької організації. Екскурсії в музеї проводять наймолодші четвертинівчани.

    З часу відкриття музею його відвідали представники США, Франції, Литви, Молдови, Росії, Білорусії, Ірану, Іраку та інші , про що свідчать записи в книзі відвідувачів та фото.

     У2015 році  музей став відокремленим підрозділом Вінницького обласного краєзнавчого музею. Надалі планується організація історичного і культурного заповідника "Батіг", присвяченого подіям 1652 року.

З нагоди цієї дати пропонуємо віртуальні екскурсі до музеїв.

 

 

Управління освіти, культури, туризму,

молоді та спорту Тростянецької селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь