A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Щоденна турбота про внутрішньо переміщених осіб

Дата: 13.07.2022 10:31
Кількість переглядів: 317

Фото без опису

 

Сьогодні 140-ий день повномасштабного вторгнення російського агресора на територію нашої рідної України..

   У цей складний і тривожний час ні на хвилину не припиняла свою діяльність наша Тростянецька селищна рада.

 Від початку війни  Тростянецька селищна територіальна громада прийняла транзитом близько 6000 переселенців, які виїжджали із зони бойових дій. Це  великий трафік  автомобілів, людей, в очах яких був страх, тривога, біль, сльози, невизначеність. Їм необхідна була допомога: дах над головою, їжа, щирі та привітні слова. І це вони отримали в нашій громаді.

Оперативно спрацювали апарат селищної ради, соціальні служби, старостати. Ми цілодобово були на телефонах, шукаючи прихисток для переселенців, готували вільні будинку (білили, мили, фарбували, зносили  необхідні меблі, постільну білизну, ковдри, подушки). Зігрівали біженців увагою, щирим словом, смачною вечерею та гарячим чаєм.

      Близько 4000 ВПО з Київської, Сумської, Чернігівської, Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей, які відповідно до розпорядження уряду визначені потерпілими від російської  агресії, прийняли та розселили в смт Тростянці та селах старостинських округів нашої громади.

    Час проходив. Наші Збройні Сили України звільнили Сумську, Чернігівську, Київську області і ВПО, які тимчасово проживали в нашій громаді, почали повертатись додому, відбудовувати своє житло.

На сьогодні у нашій території проживає більше 1500 переселенців - це 669 сімей, в них  446 дітей, 1з них: 8 дітей з інвалідністю, 1 дитина під опікою, 1 прийомна сім’я, в якій виховується 4 дітей,  9 багатодітних сімей, в яких виховується 31   дитина.

       Наші жителі сіл допомогли їм обжитися  всім необхідним: виділили земельні ділянки, дали посівний матеріал, що дало змогу ВПО за роботою забуватися про свої проблеми і на сьогодні мати для споживання  власно вирощені овочі.

105 дітей ВПО з початку відновлення освітнього процесу  в онлайн режимі долучились  до навчання в школах нашої громади. Один із них став випускником 11 класу, а семеро закінчили 9 класів у  наших школах.

    Дітей переселенців запрошували у заклади позашкільної освіти (БДТ, музична школа).

Для них щоденно в парку, на спортивних майданчиках, в залі Центру культури та дозвілля  проводять майстер-класи, ігри, конкурси, демонструють мультфільми, організовують розважальні заходи. На базі комунальної установи «Тростянецький інклюзивно-ресурсний центр» фахівці центру за зверненнями надають консультативну допомогу.

Заклади охорони здоров’я також надають медичні послуги всім, хто звертається.

Оперативно спрацювали наші соціальна служба, центр надання адміністративних послуг та старостати, зареєструвавши у вкрай короткі терміни в програмі «Соціальна громада»  ВПО, видавши їм довідки для отримання державної допомоги, яка для них була така необхідна. Працювали цілодобово. Програми зависали, сервери виходили з ладу, але до 30 квітня всіх ВПО, які звернулись за реєстрацією, було внесено до реєстру і вони своєчасно, і в повному обсязі  отримали державну допомогу.

          Також було забезпечено робочими місцями реєстраторів від агентства ООН у справах біженців для реєстрації ВПО нашої громади для отримання фінансової допомоги від агентства.

Дякуємо працівникам ЦНАПУ, старостатам за високу організацію роботи.

        Соціальні служби працюють над виконанням Постанови КМУ  щодо компенсації витрат на оплату комунальних послуг тим родинам, які безкоштовно прихистили у себе  переселенців. Розмір компенсації – 450 грн на місяць (14,77 грн на день) за кожного, кого прихистили. Таких у нашій громади 200 домогосподарств, в яких знайшли свій прихисток 762 біженця.

         А ще всім ВПО з перших днів війни надається гуманітарна допомога. На перших порах це були жителі Тростянецької громади,  Для зручності було створено два офіційних центри по збору гуманітарної допомоги:

Тростянецький селищний Центр культури та дозвілля (вул.Соборна, 56, смт Тростянець),

приміщення редакції газети «Тростянецькі вісті», (вул.Соборна,30, смт Тростянець).

Сюди жителі громади доставляють продукти харчування, одяг, засоби гігієни.

            З перших днів війни і до сьогодні велику допомогу для ВПО за сприяння народного депутата Миколи Кучера  надає Благодійний фонд «МХП – Громаді».

     Якраз перед Великодніми святами  отримала наша громада гуманітарний вантаж від Вінницького обласного штабу військової адміністрації ВПО за сприяння голови Вінницької військової обласної адміністрації Сергія Борзова.

        Дуже вчасним і необхідним був гуманітарний вантаж від БФ «Зимородок», який доставив в нашу громаду волонтер Олег Оцевич.

     За сприяння депутатів обласної ради  Ігоря Хміля та районної ради Андрія Тарасюка ВПО мали можливість отримати гуманітарну допомогу  від міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

     Від польських друзів з Ходзеського повіту отримали для потреб ВПО продукти харчування, дитячий одяг, дитяче харчування, лікарські засоби, засоби гігієни.

       Тростянецька селищна територіальна громади, завдячуючи  тісній співпраці Тростянецького селищного голови  Людмили Червонецької  з  керівництвом американського фонду «WOLD CEHTRAL KITCHEN», уже тричі отримали гуманітарну допомогу від американського фонду  у вигляді продуктових пакетів: крупи, мука, олій, цукор, рибні, м’ясні та овочеві консерви, борщові набори, молоко, макарони, сухі дріжджі, спеції, яблука, печиво. Все необхідне для приготування їжі.

Така допомога по домовленості буде приходити кожних два тижні.

      Працювали і працюємо сьогодні над пошуком гуманітарної допомоги для задоволення потреб  ВПО.

Дякуємо всім жителям  Тростянецької селищної територіальної громади, волонтерам, керівникам фондів за надану допомогу, за підтримку  такої вразливої  групи жителів нашої рідної України, які вимушено покинули свої домівки  і приїхали до нас в пошуках прихистку.

     Тільки в єдності ми прискоримо таку жадану  Перемогу!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь