A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

До опалювального сезону потрібно підготуватись!

Дата: 06.09.2022 08:17
Кількість переглядів: 160


Восени трава швидко висихає і легко загоряється від сірника, цигарки. Мешканці приватних житлових будинків та дач активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Вони завдають шкоди як господарствам, так і лісовим насадженням. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто.


При спалювання трави на присадибних ділянках завжди існує загроза перекидання вогню на природні ділянки. Саме із  спалюванням стерні та соломи на полях починається більшість степових пожеж.


Шановні громадяни, перебуваючи на відпочинку за містом, пораючись на городах, присадибних ділянках, прибираючи на прилеглих територіях установ, підприємств та організацій, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки! Не кидайте непогашені сірники або цигарки. Перш ніж розпалити багаття, розчистіть місце під нього від сухої трави у радіусі одного метра. Не залишайте після себе непогашеного вогнища. Залийте його водою. Не відходьте від нього доти, доки йде дим або пара.


Якщо ви помітили пожежу намагайтеся загасити її самі підручними засобами. Іноді досить просто затоптати полум'я. Якщо пожежа набрала сили і ви не можете погасити її самотужки, терміново викликайте оперативно-рятувальну службу за номером «101» з будь якого телефону. Запам’ятайте саме головне, що зупинити розповсюдження вогню значно легше, ніж загасити велику пожежу!


Разом з тим згідно аналізу пожеж щорічно з настанням осінньо – зимового періоду, різко загострюється обстановка з пожежною безпекою в районі. В цей  період виникає понад 60 % пожеж та загорянь. Як свідчить статистика, щороку з початком опалювального сезону зростає кількість пожеж, пов’язаних з порушенням правил пожежної безпеки під час використання електрообігрівачів та опалювальних печей, їхню несправність, через короткі замикання, внаслідок перевантаження електромереж. Відтак гинуть люди, завдаються значні матеріальні збитки.


Підготовка печей, котлів і димоходів, обігрівальних приладів до безпечної роботи залежить безпосередньо від мешканців будинків. Особливого занепокоєння викликають люди похилого віку, самотні пенсіонери, інваліди та неблагополучні родини. Саме у їх помешканнях пожежі стаються найчастіше, адже утримання такого виду опалення в належному стані дуже клопітка справа, що вимагає багато пильності та сил. Щоб не сталося лиха, потрібно пам’ятати – у разі користування пічним опаленням необхідно перед початком, а також протягом усього опалювального сезону очищати димоходи та печі від сажі, щоб не виникло її займання. Також слід очищати від сажі та різноманітного бруду: опалювальні печі періодичної дії на твердому та рідкому паливі – не рідше одного разу на три місяці; біля кожної печі перед отвором на горючій підлозі прибити металевий лист розміром не менше 50 на 70 см; заштукатурити та побілити усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали; золу й шлак заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.


Під час експлуатації пічного опалення забороняється: залишати запалені печі, без догляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям; користуватися печами й осередками вогню, які мають тріщини; розміщати паливо й інші горючі речовини і матеріали безпосередньо перед топковим отвором; зберігати не погашені вуглини та золу в металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі речовини, топити вугіллям, коксом і газом печі, не пристосовані для цієї мети; використовувати для паління дрова, довжина яких перевищує розміри пальника; здійснювати паління печей з відкритими дверцятами пальника; використовувати вентиляційні та газові канали в якості димоходів; прокладати димоходи опалювальних печей поверхнею горючих основ; здійснювати паління печей під час проведення у приміщеннях масових заходів; закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо; зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу; використовувати для димових труб азбестоцементні й металеві труби, влаштовувати глино плетені та дерев’яні димоходи.


Гайсинське районне управління Головного управління ДСНС України у Вінницькій області закликає громадян підвищити свою увагу щодо дотримання правил пожежної безпеки під час експлуатації печей, користування обігрівальними приладами, при користуванні вогнем, аби не допустити нещасних випадків у своїй домівці. 


 Бережіть життя своє та близьких, суворо дотримуйтесь правил пожежної безпеки!


Фахівець відділу ЗЗПНС  
у Гайсинському районі   
ст. лейтенант служби Ц.З.                                                                             Марина Свирида 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь