A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Дата: 01.12.2022 11:44
Кількість переглядів: 73

1 грудня світ відзначає день боротьби з СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом - звернути увагу суспільства на цю проблему. Ризик інфікування ВІЛ під час війни зростає. Велика кількість травм, поранень, які супроводжуються масивними коровотечами, та потребують невідкладної домедичної допомоги. Ще один із характерних злочинів війни – сексуальне насильство, коли, нажаль, статевий акт незахищений та досить травматичний. Способи захиститися від ВІЛ є, вони доступні, безкоштовні, не потребують багато часу, а лише Вашого свідомого рішення.

За умови регулярного тестування на ВІЛ можна буде вчасно дізнатися про ВІЛ-позитивний статус та якомога раніше розпочати лікування — антиретровірусну терапію. А вона своєю чергою рятує життя.

З початку епідемії ВІЛ  в Україні станом  на 01.11.2022 року у Вінницькій області вперше виявлено 6553 ВІЛ-інфікованих громадян  України , із них 2949 особам встановлено діагноз СНІД, померло всього 1609  ВІЛ-інфікованих осіб  (в тому числі від СНІДу – 946 осіб).

Під медичним наглядом станом на 01.11.2022 року у ЗОЗ Вінницької області,(в т.ч. медичних установах кримінально-виконавчої служби) знаходиться 3301 ВІЛ-інфікований громадянин України, в тому числі з діагнозом СНІД  1566 осіб.

За весь період спостереження за ВІЛ-інфекцією у Вінницькій області народилось від ВІЛ-інфікованих матерів 1096 дітей. З них, на дообстежені знаходиться 79 дітей, 878 дітей  знято з сероконтролю (здорові). ВІЛ-інфіковано 53 дітей (в тому числі зі СНІДом-37 дітей), відмова від нагляду 7.

За період з 01.01.2022 по 01.11.2022 вперше було офіційно зареєстровано 201 ВІЛ- інфіковану особу. Вперше діагноз СНІД встановлено 123 особам. За цей період померло 68 ВІЛ-інфікованих осіб , в тому числі від  СНІДу -19 осіб.

На 01.11.2022 р. всього на антиретровірусному лікуванні перебуває, з внутрішньо переміщеними 2282, в тому числі 53 дитини.

Епідемія COVID-19 негативно вплинула на тестування на ВІЛ, взяття під медичний нагляд вперше виявлених ВІЛ-інфікованих, та лікування, що відображено на наведених графіках.

 

Серед вперше зареєстрованих осіб у 2021 році:

  • більшість припадає на чоловіче населення: співвідношення чоловіків до жінок становить 6:4;
  • переважна кількість осіб належить до вікової групи 25-49 років (79%) та поступово зростає кількість та відсоток людей віком 50 років і старше (16%);
  • у структурі шляхів передачі ВІЛ переважає статевий шлях: гетеросексуальний шлях зареєстровано у 82% випадків, гомосексуальний – 1,8%;
  • частка інфікованих дітей серед вперше виявлених склала 2,4%

У Вінницькій області створені та працюють 7 окремих кабінетів «Довіра» для надання спеціалізованої медичної допомоги щодо ВІЛ-інфекції/СНІДу, 14 на базі кабінетів інфекційних захворювань в ЗОЗ області та 5 – на базі інших кабінетів ЦПМСД міста. 7 кабінетів «Довіра» (КНП ВОР «Клінічний Центр інфекційних хворорб», Бар,Козятин, Ладижин, Могилів-Подільський, Немирів, Томашпіль), здійснюють АРВ-лікування пацієнтів.

Доконтактна профілактика ВІЛ (PrEP) - це прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ. PrEP є додатковим до бар’єрної контрацепції методом профілактики для людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ. Серед них партнери людей, які живуть з ВІЛ, чоловіки, що практикують секс з чоловіками, люди, які надають сексуальні послуги за винагороду, люди, які вживають наркотичні засоби ін’єкційно. Також, якщо людина практикує секс з одним або кількома партнерами, ВІЛ-статус яких їй невідомий, їй варто розглянути опцію прийому доконтактної профілактики ВІЛ. Користування презервативами, та прийом PrEP, дає понад 99% захисту від передавання ВІЛ статевим шляхом. Усі вище перераховані сайти АРТ надають доступ до доконтактної профілактики усім.

Спільними зусиллями установ, які працюють у напрямку протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на даний час вдалося:

- охопити медичними послугами з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу 60% представників ключових груп;

- забезпечити антиретровірусною терапією 88% осіб (від активної диспансерної групи);

- забезпечити навчання 100% школярів за програмами розвитку життєвих навичок щодо формування здорового способу життя і профілактики ВІЛ/-інфекції/СНІДу;

- знизити рівень передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини до 1,5 %;

- забезпечити у 100% дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями раннє виявлення випадків інфікування;

- забезпечити доступ до замісної підтримувальної терапії та реабілітаційних програм споживачів ін’єкційних наркотиків;

- налагодити систему добровільного консультування та тестування з метою діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу на початкових стадіях;

- створити систему навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів, залучених до роботи з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу (Міжрегіональний тренінговий центр з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу на базі обласного Центру інфекційних хвороб).

- налагодити співпрацю Центру інфекційних хвороб з неурядовими організаціями області, які працюють в цьому напрямку.

Ознайомитися з додатковою інформацією можна тут - https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid

Пройти безкоштовно тестування на ВІЛ можна на базі КНП ВОР «Клінічний Центр інфекційних хвороб», або у свого сімейного лікаря.

 

Джерело: Вінницька ОВА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь