Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Олена Зеленська розповіла, як втілюється гендерна рівність в Україні в умовах воєнного часу

Дата: 29.12.2022 20:27
Кількість переглядів: 148

Фото без опису

Продовжуючи підбиття підсумків проектної діяльності цього року, перша леді Олена Зеленська нагадала, що у 2020-му Україна приєдналася до міжнародної ініціативи «Партнерство Біарриц» з утвердження гендерної рівності.

«Одна з головних тем «Партнерства Біарриц» – боротьба із насильством. І під час російської агресії ця тема зазвучала по-іншому. Ми живемо й працюємо зараз в умовах оборони від агресії РФ. Протистояння російському терору – не привід забувати про невоєнне насильство. Про те, яке приходить не у вигляді бомб, а у приватному порядку. Зараз, коли всі ми, вся країна, знаємо, як це страшно й боляче – стикатися з агресором – ми як ніколи можемо зрозуміти жертв побутового насильства. І маємо їм допомогти», – зазначила Олена Зеленська.

Вона розповіла, що в Україні діє мережа спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. У зв’язку із широкомасштабним вторгненням Росії на територію України було втрачено частину таких служб, утворених зокрема коштом субвенції з державного бюджету. Виникла гостра потреба в наданні допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та підтримки жінок із дітьми, які через війну виїхали за кордон.

У відповідь на ці виклики зроблено таке:

  1. Мінсоцполітики затвердило зміни до Національного плану дій із виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період до 2025 року; у документі розширено перелік заходів щодо надання ефективної своєчасної допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.
  2. Внесено зміни до постанов, які регулюють діяльність спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб (постанова КМУ від 09.12.2022 року № 1372). Зокрема в цих службах також надають послуги особам, які постраждали від сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом.
  3. У державному бюджеті на 2023 рік передбачено 175,4 млн грн на субвенцію місцевим бюджетам для розвитку мережі спеціалізованих служб.
  4. Рішенням Кабінету Міністрів у 2022 році вдосконалено роботу Урядового контактного центру для постраждалих від насильства – гарячу лінію 15-47 підключено до стаціонарного телефонного зв’язку для дзвінків з-за кордону (+38 (044) 284-19-43) для надання допомоги громадянам, які перебувають за межами України й потребують нагального інформування, консультування тощо.
  5. За даними Нацсоцслужби, станом на 1 грудня 2022 року в Україні функціонує 741 спеціалізована служба підтримки постраждалих осіб (притулки, гарячі лінії, мобільні бригади, соціальні квартири, ресурсні центри, пункти анонімної соціально-психологічної допомоги). У поточному році запрацювали 8 притулків, 21 денний центр, 26 консультативних служб, 81 мобільна бригада.
  6. За результатами моніторингу спеціалізованих служб підтримки, 14 925 осіб отримали спеціалізовані послуги, з них 345 осіб, зокрема жінок з дітьми, отримали послуги притулку.
  7. Надання допомоги постраждалим здійснюється у тісній співпраці з міжнародними громадськими організаціями. У розбудові мережі спеціалізованих служб необхідну підтримку місцевим органами виконавчої влади надає Фонд народонаселення ООН. На 2023 рік запланована фінансова підтримка для розвитку спеціалізованих служб у 30 громадах, зокрема тих, які були пошкоджені з лютого 2022-го.

Олена Зеленська наголосила, що ще один важливий напрямок у межах «Партнерства Біарриц» – подолання гендерного розриву в оплаті праці.

«Ця проблема є навіть у ЄС – зазвичай такий розрив становить до 20%. Торік нам в Україні вдалося скоротити його до 13%. Російський напад ускладнив цю роботу. Але ми її не припиняємо», – зазначила дружина Президента.

Вона розповіла, що зроблено в цьому напрямі:

  1. Мінекономіки розробило проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Національної стратегії щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці на період до 2023 року та затвердження плану заходів щодо її реалізації».
  2. 16 вересня, 2 листопада, 30 листопада 2022 року проведено 3 стратегічні сесії, присвячені доопрацюванню Стратегії.
  3. 26 жовтня 2022 року відбувся вебінар / круглий стіл
    з міжнародними експертами для представлення рекомендацій
    із подолання гендерного розриву в оплаті праці, присвячений аналізу проблем, що є причинами такого розриву.
  4. За результатами трьох стратегічних сесій сформовано узагальнені пропозиції від чотирьох сторін Міжнародної коаліції за рівну оплату праці (EPIC): держави, роботодавців, профспілок, громадських організацій – щодо заходів, необхідних для досягнення стратегічних цілей та завдань Стратегії, які будуть використані для фіналізації майбутнього стратегічного документа. Зараз усі пропозиції опрацьовуються, триває формування проекту Стратегії скорочення гендерного розриву в оплаті праці в Україні, яке заплановано завершити до 30 грудня поточного року.

1 листопада 2022 року Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію. Це стало новим етапом у боротьбі з насильством. Ратифікація Конвенції – довгоочікуваний етап інтенсифікації роботи з протидії будь-яким видам насильства. Це дасть змогу посилити механізми реагування на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, та домашнє насильство. Крім того, це додатковий інструмент захисту тимчасово переміщених українців за кордоном.

«Ще один напрямок «Партнерства Біарриц» – забезпечення принципів гендерної рівності в освіті. Він – про рівні права та можливості для всіх учасників процесу – учнів і вчителів. Про недопустимість будь-якої дискримінації», – сказала Олена Зеленська.

Перша леді повідомила, яка робота ведеться в цьому напрямі:

  1. 20 грудня 2022 року уряд ухвалив Стратегію гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та затвердив план заходів із її реалізації на 2022-2024 роки, де «Партнерство Біарриц» – засадничий компонент.
  2. У вересні 2022 року було проведено відповідне опитування працівників і працівниць Міністерства освіти і науки України щодо задоволеності умовами державної служби щодо врахування у кадровій політиці принципу забезпечення рівності прав і можливостей жінок і чоловіків.
  3. Розроблено «Методичні рекомендації для здійснення антидискримінаційної експертизи об'єктів грифування для подальшого надання їм грифа Міністерства освіти і науки України» (схвалено вченою радою ІМЗО, протокол № 9 від 30.11.2022).
  4. У грудні 2022 року члени робочої групи з гендерного аудиту пройшли онлайн-навчання з гендерного аудиту. Експертизу закладів освіти буде розпочато після припинення або скасування воєнного стану на території України.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних