Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

З 2023 року власники сільськогосподарських угідь сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання

Дата: 28.02.2023 10:22
Кількість переглядів: 211

Фото без опису

Змінами до Податкового кодексу України, які набрали чинності у 2023 році,  власникам або користувачам земельних ділянок  потрібно сплачувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свої земельні частки (паї). Якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ доведеться її власнику. У кого ж є офіційний договір оренди – за того сплачувати має орендар.

Мінімальне податкове зобов'язання – це мінімально можлива сума податків, яку платитиме користувач землі в будь-якому випадку і незалежно від того, чи провадив він господарську діяльність на ділянці, вирощував і продавав продукцію, і, відповідно, чи платив пов’язані з обробкою землі податки.

МПЗ поширюється на власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше.

Мінімальне податкове зобов'язання обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування.

Сплата МПЗ обов’язкова як для юридичних, так і для фізичних осіб.

В основі нового механізму, що визначає суму МПЗ – коефіцієнт від нормативної грошової оцінки (НГО) власних сільськогосподарських земель або тих, що перебувають в користуванні.

Сума всіх сплачених податків відповідного платника у залежності від системи його оподаткування не має бути менше ніж МПЗ. Розрахована сума податку з урахуванням цього принципу й буде МПЗ.

МПЗ сплачують резиденти, які володіють або користуються земельними ділянками, що належать до сільгоспугідь.

Мінімальне податкове зобов'язання не поширюється на власників земельних ділянок, які розташовані у межах населених пунктів або у дачних (садових) кооперативах. Крім того, від сплати мінімального податкового зобов'язання звільняються фізичні особи, якщо орган контролю не вручив відповідне податкове повідомлення- рішення у відповідні строки.

Отже, вперше фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, отримають до 01.07.2023 року від контролюючого органу податкове повідомлення-рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь. Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

Податковим законодавством не встановлено окремої відповідальності щодо МПЗ, але у разі несплати або несвоєчасної сплати МПЗ будуть застосовуватись штрафні санкції, передбачені статтею 123 та 124 Податкового кодексу України.

           

 

                                                 Управління фінансів Тростянецької селищної ради                                                                                             


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних