Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Учасники бойових дій можуть вийти на пенсію достроково

Дата: 25.08.2023 08:42
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

Учасники бойових дій мають право на достроковий вихід на пенсію за віком. Як нагадують у Відділі обслуговування громадян № 16 Тростянецького сервісного центру ГУ Пенсійного фонду України у Вінницькій області, це передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

На призначення дострокової пенсії учасники бойових дій мають право після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.

Коло осіб, які належать до учасників бойових дій:

  • військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейські, які брали участь у бойових діях;
  • особи, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до пунктів 20 і 21 статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (члени добровольчих формувань);
  • особи з числа резервістів, військовозобов’язаних і осіб, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до пункту 19 статті 6 (учасники АТО).

Можливість призначення пенсії за віком є доцільною у випадку, якщо учасник бойових дій не набув права на пенсію за вислугу років, передбачену законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» або, якщо військовослужбовець продовжує військову службу, але досяг вищевказаного пенсійного віку та набув необхідної тривалості страхового стажу. Тобто, дострокова пенсія за віком призначається незалежно від того, чи працює або проходить службу особа.

Зверніть увагу, що особи, які працювали у військових частинах (вільно наймані особи), приймали участь в бойових діях і яким присвоєно статус учасника бойових дій, мають всі пільги, передбачені для даної категорії ветеранів війни, окрім дострокового виходу на пенсію за віком.

Крім того, законодавством передбачено достроковий вихід на пенсію за віком і для членів сімей загиблих учасників бойових дій: батькам, дружинам, чоловікам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних