A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Захист від кору: кому й коли потрібно вакцинуватися?

Дата: 17.10.2023 13:04
Кількість переглядів: 83

Фото без опису

Діти, що мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію чи інші хронічні захворювання, насамперед потребують щеплення, адже ризик зараження кором і розвитку ускладнень після хвороби у них значно вищий.

Коли дитині потрібен негайний захист від кору?

Якщо дитині виповнилося 12 місяців, не зволікайте зі щепленням КПК. Та якщо дитина старша від 1 року, а ви пропустили перше щеплення, негайно надолужте його.

Дитині 6 років - час отримати другу дозу КПК. Якщо дитині 6 та більше років і вона не має жодної дози вакцини проти кору, тоді зробіть два щеплення з інтервалом в 1 місяць.

Також дитина потребує захисту від цієї небезпечної інфекції, якщо ви не пам’ятаєте, чи робили їй щеплення КПК та не маєте документальних підтверджень.

Чи існують протипоказання до вакцинації КПК?

Перелік протипоказань до вакцинації КПК невеликий. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, а також людям у станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується.

Коли вакцинацію проти кору не роблять?

  1. Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38°С.
  2. Анафілактичний шок на попередню дозу вакцини чи на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин тощо).
  3. Захворювання і стани організму, при яких імунітет після вакцинації може не сформуватися (під час хіміотерапії; при вживанні стероїдів; при СНІДі тощо).
  4. Вагітність. Вакцина КПК містить живі віруси, тому щепитися проти кору необхідно ще на етапі планування вагітності.

Як вакцинуватися проти кору при тимчасових протипоказаннях?

Після гострих захворювань щеплення можна робити одразу після одужання. Важливо, щоб батьки не відкладали щеплення КПК надовго, позбавляючи дитину захисту від кору, а також не відкладали щеплення після тимчасових протипоказань на невиправдано тривалий час.

Чи можна робити щеплення проти кору до чи після операції?

Не слід відмовлятися від вакцинації живою вакциною перед хірургічним втручанням: якщо дитина почувається добре, відкладати щеплення КПК немає причин. Так само після операції: не потрібно чекати, наприклад, місяць - щеплення можна робити, щойно дитина почуватиметься добре.

Нагадаємо, що кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Захворювання на кір може мати важкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідизації та смерті. Специфічного лікування від кору немає.

Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору - вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

 

Джерело: Центр громадського здоров’я


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь